• Školský zber papiera

          • Zber starého papiera sa uskutoční od pondelka 29. apríla do piatku 10. mája.

            Upozornenie - nezbierame kartón ani žiadne kartónové obaly, škatule a iné produkty z kartónu!!!

            Papier (noviny, časopisy, letáky, brožúry....) môže byť zviazaný v škatuli!!!

        • Školáci medzi škôlkarmi
          • Školáci medzi škôlkarmi

          • V stredu 17. apríla k nám do škôlky zavítali žiaci z našej školy. Pripravili si pre nás rôzne aktivity a hry. Odpovedali sme na rôzne zaujímavé otázky, napríklad čo sa nám páči v našej škôlke, kto je náš najlepší kamarát, s čím sa najradšej hráme. Pri hre so sloníkom bol každý z nás nejaké zvieratko, ktoré napodobňovalo konkrétny pohyb.Táto hra sa nám veľmi páčila. Tešíme sa na ďalšiu takúto návštevu. Bolo to zaujímavé spestrenie nášho dňa v škôlke.

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Svetový Deň Zeme je sviatok venovaný našej Zemi, ktorý si 22.apríla každoročne po celom svete pripomíname už od roku 1970. Tohtoročná téma svetového dňa „Planéta vs. Plasty“ poukazuje na kritický vplyv plastov na našu prírodu, životné prostredie, ale aj na ľudské zdravie.

            Kampaň Planéta vs. Plasty je výzvou do zbrane, požiadavkou, aby sme konali hneď, aby sme ukončili plastovú pohromu a ochránili zdravie každej živej bytosti na našej planéte.

            Tento deň neostal nepovšimnutý ani v našej škole. Aj keď nám počasie nedovolilo vyraziť do prírody a pomôcť jej zbaviť sa odpadkov, pre žiakov si učitelia pripravili množstvo zábavno - vzdelávacích aktivít. Po úvodnej školskej rozhlasovej relácii sa učili triediť odpad, maľovali planétu, plnili úlohy z tematických pracovných listov a pod.

        • Slávici z lavice - okresné kolo
          • Slávici z lavice - okresné kolo

          • Dňa 19.4.2024 sa uskutočnilo v Poprade okresné kolo speváckej súťaže Slávici z lavice. Našu školu reprezentovala na súťaži žiačka  2. ročníka Ester Zastková  a umiestnila sa na krásnom 3. mieste.

            Veľkým zážitkom pre súťažiacich bolo aj osobné stretnutie s predsedom poroty, ktorým bol známy  slovenský spevák Tomáš Bezdeda.

            Ester ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy a blahoželáme k úspechu.

        • Slávici z lavice
          • Slávici z lavice

          • V stredu 17. apríla 2024 sa v našej škole konalo školské kolo súťaže Slávici z lavice.

            V speve populárnej piesne súťažilo 31 žiakov v 3 kategóriách.

            Výsledky

            1. kategória ( žiaci 1.-3. ročníka)

            1.miesto: Ester Zastková (2.A -postup do Popradu okresné kolo)

            2.miesto: Sofia Segiňáková (3.)

            3.miesto: Marko Škorňák (2.A)

            2. kategória ( žiaci 4.-6.ročníka)

            1.miesto: Rebeka Brejčáková (6.)

            2.miesto : Viktória Orolinová (4.)

            3. miesto: Viktória Kasprišinová (5.A)

            3. kategória ( žiaci 7.-9 ročníka)

            1.miesto: Katarína Šebestová (7.A)

            2.miesto: Tatiana Farkašová ( 8.)

            3.miesto: Klára Remiášová (8.)

            Našim spevákom srdečne blahoželáme a tešíme sa na ich ďalšie výkony.

        • Noc s Andersenom
          • Noc s Andersenom

          •       Ani tohoročný 19. ročník Noci s Andersenom sa nezaobišiel bez nás, žiakov a zanietených učiteliek našej školy pod taktovkou pani učiteľky Lucie Čižmárovej.

                 Hlavnou témou bolo 180. výročie rozprávky Snehová kráľovná. Tá nás preniesla späť do zimnej krajiny pomocou rôznych úloh, s ktorými sme sa popasovali bez ťažkostí. Či už to bolo zhotoviť samotnú kráľovnú, snehovú vločku, poskladať puzzle, vymyslieť netradičnú báseň „cinquen“ (čítaj senkén), zložiť vežu kráľovnej, usporiadať obrázkovú a textovú osnovu v telocvični alebo objaviť potme v knihách tajné heslo. Odmenou nám boli animovaná rozprávka, film Snehová kráľovná, samolepky, záložky, pohľadnice, cukríky, ale aj plné brušká, o ktoré sa nám opäť postaral sponzorsky pán kuchár Janko Čížik so svojim tímom. Ďakujeme! 

            Noc v škole bola zase netradičná, tmavá, pre niekoho dlhá, pre iného krátka a hlavne nezabudnuteľná. Sme zvedaví, čo nám pán Hans Christian Andersen prinesie budúci rok. (spokojní žiaci)

            Poďakovanie!

                  V mene svojom, ale aj v mene rodičov zúčastnených detí sa chcem poďakovať našim pani učiteľkám (Lucia Čižmárová, Adriana Pacigová, Ľubica Chmurová, Martina Mizerová, Jarmila Brejčáková Mlynárová, Mária Hodáková), ktoré sa podieľali na organizovaní tejto náročnej akcie a pripravili deťom zaujímavý, inšpiratívny a bezpečne strávený večer a venovali sa im na úkor svojho voľného času a svojich rodín.

            Poďakovanie patrí aj nášmu kuchárovi Jankovi Čížikovi (aj jeho dcére Zuzke), ktorý taktiež na úkor svojho voľného času a z pre neho typickej srdečnosti pripravil deťom ovocie, večeru a skvelé raňajky, ktoré boli pre mnohých rovnakým zážitkom ako samotný večer.

            riaditeľ školy

        • Týždeň finančnej gramotnosti
          • Týždeň finančnej gramotnosti

          • Počas týždňa od 18. do 22. 3. 2024 sa naša škola zapojila do 12. ročníka celosvetovej kampane Global money week, ktorej koordinátorom na Slovensku je Národná banka Slovenska. Jej cieľom je, aby sa dospelí a deti od útleho veku finančne vzdelávali, a tak vedeli čeliť nebezpečenstvu.

            Naša škola uskutočnila v každom ročníku hodinu venovanú tejto téme s ohľadom na veku primerané podanie s dôrazom na využitie vedomostí v bežnom živote. Venovali sme sa vzniku peňazí, našej mene EURO. V prvej téme sme spoznávali ochranné prvky meny a učili sa pracovať finančnou hotovosťou. Zaoberali sme sa druhmi a spôsobmi platby platobnými kartami, výberom a vkladom v bankomate, platbou cez terminál i na internete.  

            V druhej téme sme sa zahrali na obchod a pracovali s peniazmi. Počítali sme EURO, vydávali dopočítavaním a starší žiaci dohadovali aj zľavu v percentách. 

            V tretej téme sme mladším žiakom pomocou videí od 5peniažka pomohli pochopiť, aká je dôležitá bezpečnosť pri práci s platobnou kartou. Starší žiaci cez náučné videá od BBC a interaktívne cvičenie z Fenoménov sveta - Peniaze rozšírili svoje vedomosti ako udržať svoje osobne údaje v bezpečí. 

            Žiaci dostali možnosť zopakovať si poznatky doma. Ich úlohou bolo podeliť sa o svoje vedomosti aj so starými rodičmi. Objaviť jednu vec, o ktorej rodičia nevedeli, vypočítať výdavok v EURO bankovkách a minciach, ktorý treba vydať z priloženého pokladničného bloku. Mladší žiaci  dokonca tvorili vlastné bankovky s ochrannými prvkami.

            Na základe spätnej väzby z týchto pracovných listov vieme, že na týchto hodinách, ktoré boli pre žiakov zábavné, získali žiaci nové praktické vedomosti. Všetci sa tešia na ďalšie hodiny, aktivity a bez obáv sa podelili o svoje vedomosti s okolím. (J.Brejčáková Mlynárová)

            Žiaci na záver vypracovali pracovný list :)

          • Deň vody 2024

          • Vode sa hovorí aj modré zlato, pretože v mnohých oblastiach sveta je jej žalostne málo. Problém jej nedostatku v dôsledku sucha ešte znásobujú vojny a napätá geopolitická situácia. Aj dnes žijú na svete miliardy ľudí bez prístupu k čistej a vyhovujúcej vode. Svetový deň vody nám každoročne 22. marca pripomína, že voda je vzácna, musíme si ju vážiť a nesmieme ňou plytvať.

            Tento deň nemohol ostať nepovšimnutý ani v našej škole. Žiaci si ho pripomenuli rôznymi aktivitami na vyučovaní a v ŠKD.

                 Piataci a ôsmaci sa v tento deň zúčastnili Dňa otvorených dverí na pracovisku SHMÚ Gánovce  pri príležitosti Svetového meteorologického dňa a Svetového dňa vody. Počas prehliadky stihli aj poskytnúť rozhovor Slovenskej televízii :) :)

            Súčasný svet si nevieme predstaviť bez jednoduchého prístupu k predpovediam počasia prostredníctvom najmodernejších technických aplikácií. 23. marca 1950 bola založená Svetová meteorologická organizácia. Združuje odborníkov, ktorí tieto predpovede pripravujú a im a ich kolegom hydrológom je každoročne venovaný Svetový deň meteorológie a Svetový deň vody.

            Každý rok sa pre tento deň vyberajú nové témy. Upozorňujú na rozmanité aspekty počasia, klímy a vody, ktoré sú rozhodujúce pre naše porozumenie a prípravu na výzvy, ktoré z nich pre nás vyplývajú. Tento rok sú to: „V prvej línii proti klimatickej zmene“ a „Voda za mier“.

          • Týždeň finančnej gramotnosti

          • Cieľom aktivít pre žiakov bude priblížiť im prácu s hotovosťou, kartou i platbou online. Žiaci na naučia bezpečne pracovať a chrániť peniaze pred hrozbami podvodov.

            Témy:

            - Poznaj euro - hľadanie a spoznávanie ochranných prvkov meny

            - Obchod - platenie hotovosťou, platobnou kartou

            - Platobné karty - ako si ich chrániť, na čo sú určené

            - Moja obľúbená hra sa platí online - na čo si dať pozor, kedy spozornieť

            - pracovný list na zopakovanie a upevnenie poznatkov

            Koordinátor aktivít: Mgr. Jarmila Brejčáková Mlynárová

        • Stolnotenisový turnaj o "Putovný pohár riaditeľa školy"
          • Stolnotenisový turnaj o "Putovný pohár riaditeľa školy"

          •     v piatok 8. marca sa  v telocvični školy uskutočnil  jubilejný IV. ročník tradičného stolnotenisového turnaja rodičov, sponzorov a priateľov školy, ktorý organizuje škola v spolupráci s obcou Švábovce. 15 účastníkov bolo rozdelených  do 3 skupín, v ktorých systémom každý s každým súperili o postup do finálovej skupiny a v nej o celkového víťaza turnaja. Podľa celkových výsledkov boli vyhlásení aj najlepší jednotlivci v kategórii nad 60 rokov.

            Výsledky XV. ročníka

            Hlavná kategória                                             Kategória 60+

            1. Daniel Garba                                              1. Ján Mlynár

            2  Martin Brejčák                                             2. Ján Rusnačko

            3. Peter Čaky                                                  3. Dušan Čáky

        • Karneval v materskej škole
          • Karneval v materskej škole

          • ,,Chystáme sa na karneval, bude zábava. Do tanca už veselá nám hudba vyhráva. Ja dnes budem princezničkou a ty zasa kráľ. Celý svet je zrazu krajší, keď je karneval."

            Aj u nás v škôlke sme sa zmenili na princezné, hrdinov a zvieratká. Bolo nám veselo, zahrali sme si rôzne hry, zatancovali sme si, pochutili sme si. Mali sme sa suprovo.

            Video: Video z karnevalu

        • Fašiangový karneval
          • Fašiangový karneval

          •       Piatok 9. februára sa v škole niesol v znamení fašiangového karnevalu. Telocvičňa sa zaplnila pestrofarebnými maskami rôzneho druhu. Prevládali rozprávkové bytosti a filmové postavičky, ale boli tu aj zástupcovia zvieracej ríše, predstavitelia rôznych športov, povolaní atď. Pani učiteľky spestrili žiakom program rôznymi zábavnými súťažami. Najkrajšie, najoriginálnejšie masky boli odmenené, ale žiadna maska neodišla z karnevalu bez drobnej sladkosti.

            Poďakovanie patrí pani učiteľkám za krásnu výzdobu telocvične, za prípravu súťaží a všetkým maskám za aktívnu účasť, ktorou prispeli k vydarenej akcii.  (foto: J. Brejčáková Mlynárová)

        • Tance do škôl
          • Tance do škôl

          •       Naša škola sa zapojila do projektu Tance do škôl v novembri 2023, aby sme spestrili žiakom hodiny telesnej a športovej výchovy. Cieľom projektu je nasmerovať žiakov k záujmu o tanec v jeho širokej štýlovej, rytmickej a výrazovej rozmanitosti. Tanec učí a rozvíja po telesnej, ale aj duševnej stránke, čoho zárukou je Mgr. art. Jozef Solus, diplomovaný učiteľ spoločenských tancov, ktorý tieto hodiny v našej škole vedie.

                  Blok 6 vyučovacích hodín absolvovali v novembri - januári žiaci 3. a 4. ročníka. Vo februári začínajú s "tanečnými hodinami" žiaci 5., 6. a 7. ročníka. Z tohto dôvodu dôjde k drobnej úprave v rozvrhu hodín  žiakov 6. ročníka (hodina TSV z utorka sa im počas trvania projektu presunie na stredu 6. hod.). 

        • Fašiangový karneval
          • Fašiangový karneval

          • Fašiangový karneval pre žiakov 1. - 5. ročníka sa uskutoční v piatok 9. februára 2024 dopoludnia v telocvični školy.

            Triedy 6. - 9. ročníka - účasť podľa záujmu (v maskách!!!!)

            Na karnevale čaká žiakov množstvo zaujímavých zábavných súťaží a chýbať nebude ani vyhodnotenie najoriginálnejších a najkrajších masiek.

             

        • Geografická olympiáda
          • Geografická olympiáda

          • 19. januára 2024 sa uskutočnilo školské kolo geografickej olympiády. Zúčastnili sa na ňom žiaci z druhého stupňa. Celé školské kolo prebiehalo online formou v dvoch kategóriách. Najlepší riešitelia, ktorí zvládli úspešne 100 bodový test, postupujú do okresného kola, ktoré sa uskutoční v marci 2024 v Poprade. Víťazom blahoželáme!

            Poradie úspešných riešiteľov školského kola:
            Kategória G1. Andrea Čížiková - 5. A , 2. Lucia Potoková - 5. A, 3. Lenka Ignáčaková - 5. A

            Kategória E1. Christián Gabčo - 9. A,  2. Martin Brejčák - 8. tr.

        • Príhovor riaditeľa  školy k vyhodnoteniu výchovno-vzdelávacích výsledkov žiakov za 1. polrok
          • Príhovor riaditeľa školy k vyhodnoteniu výchovno-vzdelávacích výsledkov žiakov za 1. polrok

          • Vážené kolegyne, vážení kolegovia, milí žiaci, rodičia,

                    31. január je čas polročného hodnotenia našej spoločnej práce. Obsahové a výkonové štandardy v Školskom vzdelávacom programe  plnilo 212 žiakov, z toho v 1. až 4. ročníku – teda primárne vzdelávanie plnilo 84 žiakov. Nižšie stredné vzdelávanie v 5. až 9. ročníku 128 žiakov.

            23 pedagogických zamestnancov  hodnotilo žiacke výkony  klasifikáciou - známkami. Moja prvá pochvala patrí Vám, milí prváci. Od septembra ste sa naučili, kde máte svoju triedu, ako sa volá Vaša pani učiteľka, pani vychovávateľka. Viete si pripraviť pomôcky na vyučovanie, viete sa slušne prihlásiť o slovo, dokážete prečítať celé vety a dokonca aj pracovať s číslami a pojmami.

                    Z 212 žiakov prospelo s vyznamenaním  85 žiakov. Blahoželám Vám. Aj napriek našej snahe 7 žiakov nezvládlo učivo z niektorého predmetu a na vysvedčení boli hodnotení neprospel - neprospela. Verím, že v 2. polroku budú všetci úspešnejší.

            18 žiakov našej školy nebolo klasifikovaných, nakoľko plnia povinnú školskú dochádzku v zahraničí.

            Pre 52 žiakov v školskom klube detí pripravujú každé popoludnie pani vychovávateľky nielen povinnosti, ale v prvom rade záujmové činnosti na rozvoj  tvorivosti, poznania a slušného správania sa žiakov. Právom im patrí nielen moje poďakovanie, ale určite aj Vaše, milí žiaci a rodičia.

                     V 1. polroku sme zaznamenali zvýšenú chorobnosť predovšetkým u žiakov 1. stupňa, keď mnohých z nich postihli ovčie kiahne . Aj to je príčinou vysokého počtu vymeškaných hodín.  V 1. polroku vymeškali žiaci spolu 14 954 hodín, čo je v priemere na žiaka školy 77 hodín. Závažnejším je ale konštatovanie, že za 1. polrok evidujeme 504 neospravedlnených hodín. O toto vysoké číslo sa postarali hlavne žiaci 7. B triedy (227 NH) a 9. B triedy (229 NH). Žiakov s vysokým počtom neospravedlnených hodín rieši škola v spolupráci s obecným úradom, ÚPSVaR a aj s políciou.

                  Z dôvodu závažného porušenia školského poriadku bola znížená známka zo správania o jeden stupeň 8 žiakom, o 2 stupne bola znížená známka zo správania 2 žiakom. Ďalším žiakom bolo udelené pokarhanie riaditeľom školy alebo triednym učiteľom.

            Príčinou týchto výchovných opatrení je časté porušovanie školského poriadku. Preto Vás, žiaci, dôrazne žiadam o dodržiavanie pravidiel slušného správania sa, morálnych a etických hodnôt tak v reálnom ako aj virtuálnom svete. Z množstva preventívnych programov a podujatí už určite viete, že za nemú obrazovku počítača alebo displej mobilu sa skryjete, ale len na chvíľu. Správajte sa, píšte a vyjadrujte sa, prosím, na sociálnych sieťach a v online priestore rovnako zodpovedne ako v realite. Férovo sa správajte voči sebe navzájom!!! A nezabúdajte, že žiakmi školy ste aj mimo vyučovania a škola rieši aj vaše priestupky, ktorých ste sa dopustili mimo školy.

                  Väčšiu radosť nám robia žiaci, ktorí si plnia svoje školské povinnosti, zapájajú sa do rôznych súťaží, školských akcií, pomáhajú učiteľom aj sebe navzájom. A títo žiaci boli ocenení pochvalou od riaditeľa školy alebo triedneho učiteľa.

                    Verím, milí žiaci, že Vaše vzdelávacie výsledky v 1. polroku školského roka 2023/2024 si pozorne prezreli Vaši rodičia.  Tam kde sa spolu rozprávate a zdieľate s rodičmi Vaše radosti i starosti, výpis známok určite nebol žiadnym prekvapením. Verím, že ste sa spoločne s rodičmi zamysleli, čo sa Vám podarilo a čo už menej. Športovci po prehre často hovoria: „Musíme sa z toho poučiť“. Ja verím, že aj Vy si vezmete z výsledkov za 1. polrok poučenie na cestu v 2. polroku, na ktorej Vás budú naďalej sprevádzať a podporovať vyučujúci, školský podporný tím, ale aj ostatní zamestnanci školy.

                   Ďakujem Vám milé kolegyne, kolegovia za neúnavnú ochotu odovzdávať Vašu podporu a vedomosti, za Vašu energiu, ktorú objavujete vo svojom vnútri a dávate ju tým, čo ju potrebujú. Ďakujem Vám za vašu múdrosť, ktorou učíte rozlišovať  našich žiakov  dobro od zla.

                    1. februára sme prekročili prah 2. polroka školského roka 2023/2024, v ktorom nám všetkým -  zamestnancom školy, žiakom i rodičom želám dobré zdravie, úprimné priania a vôkol Vás nech sú len dobrí ľudia s láskavým slovom.

            Mgr. Vladimír Dravecký - riaditeľ školy

          • Z mimoškolskej činnosti

          • Je za nami 1. polrok školského roka, v ktorom sme si našli okrem učenia aj priestor na aktívne využívanie voľného času.

            V krúžku šikovných rúk sme si potrapili naše ruky. Naučili sme sa šikovne pracovat s prstami, háčikom, ihlicami, ihlou a z vlny, bavlnky, látky či papiera sme vyrábali rôzne malé výrobky. S mnohými z nich sme sa už predstavili na Vianočnom jarmoku. Je toho však viac …. Nákrčníky a obliečky na vankúš z Puffy vlny, ručne šité čelenky a gumičku do vlasov, pletené náramky z bavlniek , háčkované obaly na mobil, ručne šité záložky do knihy,  háčkované a šité tašky i na prstoch pletené zajačiky. To všetko a aj mnoho iného sme si pre radosť vytvorili a zlepšili svoju zručnosť, vytrvalosť a sústredenosť. 

            Ďakujeme p. uč. Jarmile Brejčákovej Mlynárovej,  ktorá nás vedie a pomáha rozvíjať naše schopnosti a fantáziu. Strávili sme spolu pri práci množstvo príjemných chvíľ, ktoré nám pomohli aj kolektívne rásť. (Žiačky krúžku šikovných rúk)

          • Zapájanie žiakov do súťaží

          • Všetkovedko 

            Aj v tomto školskom roku sa deti z prvého stupňa zapojili do súťaženia o titul Všetkovedko. Súťaž sa konala 28. novembra 2023 a z našej školy sa zapojilo 14 detí. Väčšina sa umiestnila medzi 30% najúspešnejších riešiteľov z celkových 20 tisíc účastníkov.  Najlepší získali pekné ceny a diplomy. Úlohy v súťaži boli z rôznych oblastí, boli veľmi zábavné a zaujímavé. Deti sa už teraz tešia na ďalší ročník súťaže.

            Časopis Maxík

            Každý mesiac sa naši tretiaci zapájajú do súťaží s časopisom Maxík, a tak si cibria vedomosti a znalosti. Už druhýkrát získali diplomy a ocenenie v podobe knihy Pod vŕškom.  

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • č. 180 059 12 Švábovce Slovakia
      • IČO: 37876023
      • DIČ: 2021667791
      • Riaditeľ: Mgr. Vladimír Dravecký +421 527793112 +421 910900988 dravecky@zssvabovce.sk Zástupkyňa riaditeľa pre ZŠ: Mgr. Katarína Čupková +421 903 252 860 +421 527892622 cupkova@zssvabovce.sk Zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: Slavka Ilavská 052/7793164 ilavska@zssvabovce.sk Výchovný poradca: Mgr. Iveta Lacková lackova@zssvabovce.sk Školský špeciálny pedagóg: Mgr. Alica Brtáňová brtanova@zssvabovce.sk
      • Bc. Jarmila Mlynárová tel.: 052/779 3147, 0911974429 email: jedalen@zssvabovce.sk
      • PaM: Mária Lorenčíková lorencikova@zssvabovce.sk 052/7892621 +421 903 252 580 Ekonómka: Anna Suchá sucha@zssvabovce.sk tel.: 0902190578 skola@zssvabovce.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje