• Noc s Andersenom
          • Noc s Andersenom

          •       Ani tohoročný 19. ročník Noci s Andersenom sa nezaobišiel bez nás, žiakov a zanietených učiteliek našej školy pod taktovkou pani učiteľky Lucie Čižmárovej.

                 Hlavnou témou bolo 180. výročie rozprávky Snehová kráľovná. Tá nás preniesla späť do zimnej krajiny pomocou rôznych úloh, s ktorými sme sa popasovali bez ťažkostí. Či už to bolo zhotoviť samotnú kráľovnú, snehovú vločku, poskladať puzzle, vymyslieť netradičnú báseň „cinquen“ (čítaj senkén), zložiť vežu kráľovnej, usporiadať obrázkovú a textovú osnovu v telocvični alebo objaviť potme v knihách tajné heslo. Odmenou nám boli animovaná rozprávka, film Snehová kráľovná, samolepky, záložky, pohľadnice, cukríky, ale aj plné brušká, o ktoré sa nám opäť postaral sponzorsky pán kuchár Janko Čížik so svojim tímom. Ďakujeme! 

            Noc v škole bola zase netradičná, tmavá, pre niekoho dlhá, pre iného krátka a hlavne nezabudnuteľná. Sme zvedaví, čo nám pán Hans Christian Andersen prinesie budúci rok. (spokojní žiaci)

            Poďakovanie!

                  V mene svojom, ale aj v mene rodičov zúčastnených detí sa chcem poďakovať našim pani učiteľkám (Lucia Čižmárová, Adriana Pacigová, Ľubica Chmurová, Martina Mizerová, Jarmila Brejčáková Mlynárová, Mária Hodáková), ktoré sa podieľali na organizovaní tejto náročnej akcie a pripravili deťom zaujímavý, inšpiratívny a bezpečne strávený večer a venovali sa im na úkor svojho voľného času a svojich rodín.

            Poďakovanie patrí aj nášmu kuchárovi Jankovi Čížikovi (aj jeho dcére Zuzke), ktorý taktiež na úkor svojho voľného času a z pre neho typickej srdečnosti pripravil deťom ovocie, večeru a skvelé raňajky, ktoré boli pre mnohých rovnakým zážitkom ako samotný večer.

            riaditeľ školy

        • Týždeň finančnej gramotnosti
          • Týždeň finančnej gramotnosti

          • Počas týždňa od 18. do 22. 3. 2024 sa naša škola zapojila do 12. ročníka celosvetovej kampane Global money week, ktorej koordinátorom na Slovensku je Národná banka Slovenska. Jej cieľom je, aby sa dospelí a deti od útleho veku finančne vzdelávali, a tak vedeli čeliť nebezpečenstvu.

            Naša škola uskutočnila v každom ročníku hodinu venovanú tejto téme s ohľadom na veku primerané podanie s dôrazom na využitie vedomostí v bežnom živote. Venovali sme sa vzniku peňazí, našej mene EURO. V prvej téme sme spoznávali ochranné prvky meny a učili sa pracovať finančnou hotovosťou. Zaoberali sme sa druhmi a spôsobmi platby platobnými kartami, výberom a vkladom v bankomate, platbou cez terminál i na internete.  

            V druhej téme sme sa zahrali na obchod a pracovali s peniazmi. Počítali sme EURO, vydávali dopočítavaním a starší žiaci dohadovali aj zľavu v percentách. 

            V tretej téme sme mladším žiakom pomocou videí od 5peniažka pomohli pochopiť, aká je dôležitá bezpečnosť pri práci s platobnou kartou. Starší žiaci cez náučné videá od BBC a interaktívne cvičenie z Fenoménov sveta - Peniaze rozšírili svoje vedomosti ako udržať svoje osobne údaje v bezpečí. 

            Žiaci dostali možnosť zopakovať si poznatky doma. Ich úlohou bolo podeliť sa o svoje vedomosti aj so starými rodičmi. Objaviť jednu vec, o ktorej rodičia nevedeli, vypočítať výdavok v EURO bankovkách a minciach, ktorý treba vydať z priloženého pokladničného bloku. Mladší žiaci  dokonca tvorili vlastné bankovky s ochrannými prvkami.

            Na základe spätnej väzby z týchto pracovných listov vieme, že na týchto hodinách, ktoré boli pre žiakov zábavné, získali žiaci nové praktické vedomosti. Všetci sa tešia na ďalšie hodiny, aktivity a bez obáv sa podelili o svoje vedomosti s okolím. (J.Brejčáková Mlynárová)

            Žiaci na záver vypracovali pracovný list :)

          • Deň vody 2024

          • Vode sa hovorí aj modré zlato, pretože v mnohých oblastiach sveta je jej žalostne málo. Problém jej nedostatku v dôsledku sucha ešte znásobujú vojny a napätá geopolitická situácia. Aj dnes žijú na svete miliardy ľudí bez prístupu k čistej a vyhovujúcej vode. Svetový deň vody nám každoročne 22. marca pripomína, že voda je vzácna, musíme si ju vážiť a nesmieme ňou plytvať.

            Tento deň nemohol ostať nepovšimnutý ani v našej škole. Žiaci si ho pripomenuli rôznymi aktivitami na vyučovaní a v ŠKD.

                 Piataci a ôsmaci sa v tento deň zúčastnili Dňa otvorených dverí na pracovisku SHMÚ Gánovce  pri príležitosti Svetového meteorologického dňa a Svetového dňa vody. Počas prehliadky stihli aj poskytnúť rozhovor Slovenskej televízii :) :)

            Súčasný svet si nevieme predstaviť bez jednoduchého prístupu k predpovediam počasia prostredníctvom najmodernejších technických aplikácií. 23. marca 1950 bola založená Svetová meteorologická organizácia. Združuje odborníkov, ktorí tieto predpovede pripravujú a im a ich kolegom hydrológom je každoročne venovaný Svetový deň meteorológie a Svetový deň vody.

            Každý rok sa pre tento deň vyberajú nové témy. Upozorňujú na rozmanité aspekty počasia, klímy a vody, ktoré sú rozhodujúce pre naše porozumenie a prípravu na výzvy, ktoré z nich pre nás vyplývajú. Tento rok sú to: „V prvej línii proti klimatickej zmene“ a „Voda za mier“.

          • Týždeň finančnej gramotnosti

          • Cieľom aktivít pre žiakov bude priblížiť im prácu s hotovosťou, kartou i platbou online. Žiaci na naučia bezpečne pracovať a chrániť peniaze pred hrozbami podvodov.

            Témy:

            - Poznaj euro - hľadanie a spoznávanie ochranných prvkov meny

            - Obchod - platenie hotovosťou, platobnou kartou

            - Platobné karty - ako si ich chrániť, na čo sú určené

            - Moja obľúbená hra sa platí online - na čo si dať pozor, kedy spozornieť

            - pracovný list na zopakovanie a upevnenie poznatkov

            Koordinátor aktivít: Mgr. Jarmila Brejčáková Mlynárová

        • Stolnotenisový turnaj o "Putovný pohár riaditeľa školy"
          • Stolnotenisový turnaj o "Putovný pohár riaditeľa školy"

          •     v piatok 8. marca sa  v telocvični školy uskutočnil  jubilejný IV. ročník tradičného stolnotenisového turnaja rodičov, sponzorov a priateľov školy, ktorý organizuje škola v spolupráci s obcou Švábovce. 15 účastníkov bolo rozdelených  do 3 skupín, v ktorých systémom každý s každým súperili o postup do finálovej skupiny a v nej o celkového víťaza turnaja. Podľa celkových výsledkov boli vyhlásení aj najlepší jednotlivci v kategórii nad 60 rokov.

            Výsledky XV. ročníka

            Hlavná kategória                                             Kategória 60+

            1. Daniel Garba                                              1. Ján Mlynár

            2  Martin Brejčák                                             2. Ján Rusnačko

            3. Peter Čaky                                                  3. Dušan Čáky

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou
        • č. 180 059 12 Švábovce Slovakia
        • IČO: 37876023
        • DIČ: 2021667791
        • Riaditeľ: Mgr. Vladimír Dravecký +421 527793112 +421 910900988 dravecky@zssvabovce.sk Zástupkyňa riaditeľa pre ZŠ: Mgr. Katarína Čupková +421 903 252 860 +421 527892622 cupkova@zssvabovce.sk Zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: Slavka Ilavská 052/7793164 ilavska@zssvabovce.sk Výchovný poradca: Mgr. Iveta Lacková lackova@zssvabovce.sk Školský špeciálny pedagóg: Mgr. Alica Brtáňová brtanova@zssvabovce.sk
        • Bc. Jarmila Mlynárová tel.: 052/779 3147, 0911974429 email: jedalen@zssvabovce.sk
        • PaM: Mária Lorenčíková lorencikova@zssvabovce.sk 052/7892621 +421 903 252 580 Ekonómka: Anna Suchá sucha@zssvabovce.sk tel.: 0902190578 skola@zssvabovce.sk
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje