• Exkurzia - Prešov a Levoča

          • Prečo sa strieda deň s nocou? Prečo je na Zemi život? Čo tvorí  Slnečnú sústavu? Prečo sa pohybujeme v blízkosti Slnka?... Takéto a mnohé ďalšie otázky priviedli 37 žiakov 3. - 5.ročníka v piatok 27.10.2023 pod dozorom p.uč. Mizerovej, Chmurovej a Hodákovej do Hvezdárne a planetária v Prešove. Téma „Vesmír“ učarovala mnohým žiakom a ak sa k učivu pridá aj netradičný pohľad na hviezdy, planéty, skúmanie vesmíru, je nadšenie detí na mieste. Veľa nového sa dozvedeli v prednáškovej sieni v programe Rozprávanie o Slnečnej sústave a potom v Planetáriu im projektor planetária premietol program na doplnenie učiva pod názvom Pohľady na oblohu. Odchádzali s úžasnými pocitmi a odhodlaním sa tu ešte určite vrátiť.

            Cestou sa zastavili aj v stredovekom kráľovskom meste Levoča, aby si pozreli  dominanty Námestia Majstra Pavla - radnicu s klietkou hanby, gotickú Baziliku sv. Jakuba s unikátnym oltárom Majstra Pavla, ktorý je  svojou  výškou 18,62 m najvyšším gotickým oltárom na svete. Pri prehliadke chrámu žiaci videli ďalšie umelecké pamiatky.

            Exkurzia v žiakoch nechala krásne dojmy a ich radosť zavŕšilo zastavenie v nákupnom centre Tesco, kde hrdo míňali svoje vreckové.

        • Šarkaniáda
          • Šarkaniáda

          • Jesenné počasie, krásne sfarbená príroda a výborná nálada sprevádzali 24. októbra deti zo školského klubu pri púšťaní šarkanov. Na kopci neďaleko dediny fúkal priaznivý vietor a vyniesol šarkany do výšky. Deti sa nabehali a vyšantili do sýtosti. Už teraz sa tešíme na ďalšiu Šarkaniádu. 

        • Mesiac úcty k starším
          • Mesiac úcty k starším

          • V Mesiacom október ešte intenzívnejšie myslíme na svojich starých rodičov. V ich múdrosti, čase a ochote objavujeme poklad minulých generácií. To málo, čo môžeme urobiť, je pomôcť im, navštíviť ich alebo im zatancovať :). Preto si deti z našej škôlky pripravili pre svojich starých rodičov a seniorov z obce program na ľudovú nôtu. Pozrieť si ho môžete v nasledujúcom odkaze: Vystúpenie_detí_MŠ

        • Týždeň zdravej výživy a Deň jablka
          • Týždeň zdravej výživy a Deň jablka

          • V rámci projektu „Viem, čo zjem“, ktorý realizujeme v našej škole a ktorého cieľom je osvojenie si zásad zdravého životného štýlu, sme uskutočnili mnohé aktivity pre žiakov v Týždni zdravej výživy od 16. do 20. októbra. Žiakov sme takto hravou formou motivovali k vyváženému životnému štýlu, správnym stravovacím návykom a podporili ich záujem o pohybové aktivity. Jednotlivé dni týždňa boli plné jesenných farieb. Aj starší žiaci si v rámci rovesníckeho učenia pripravili stanovištia s množstvom manuálnych, pohybových a logických úloh. Týždeň vyvrcholil Dňom jablka, ktorý sa niesol v červenej farbe, vôni a sladkej chuti jabĺk. 

            21. október je známy aj ako Medzinárodný deň jablka. Sviatok vznikol v Anglicku, kde majú príslovie: "Kto jablko denne zje, k tomu lekár nechodí". Na hodine angličtiny si pripomenuli tento deň naši piataci. Žiaci si pochutili na pochúťke z postrúhaného jablka, ktorú si s pomocou pána kuchára pripravili. Následne boli pre nich pripravené cvičenia, vďaka ktorým si zopakovali anglickú slovnú zásobu, ktorú sa počas hodiny naučili.

          • Návšteva po 50 rokoch

          •  V piatok 20. októbra zavítali do našej školy naši bývalí žiaci. A nebola to len taká obyčajná návšteva - títo žiaci opustili brány školy pred 50 rokmi!!!! Napriek tomu sa ich zišlo vyše 30 a spolu so svojimi pani učiteľkami (M. Šromekovou, E. Jensenovou, T. Gavalierovou) si prezreli "svoju" školu a zaspomínali na školské časy, veď mnohí z nich tu boli prvýkrát od ukončenia základnej školy.

            Po návšteve nám niektorí z nich zanechali odkazy, v ktorých sa podelili o svoje pocity z prehliadky školy:

            Pani Vilma R.: Bol to skvelý zážitok po toľkých rokoch sa prechádzať po škole. Srdečne ďakujem  pánovi riaditeľovi za sprevádzanie po priestoroch mne kedysi takých známych. Dnes sú prispôsobené vzdelávaniu v modernej dobe, škola je krásna, vynovená. Som rada, že sa do školy vrátili aj technické práce. V každom kúte vidieť starostlivú ruku vedenia školy. Verím, že úsilie venované vynoveniu priestorov a vybaveniu školy  sa prejaví v základnom poslaní vzdelávania – úspešných žiakoch, ktorí budú šíriť dobré meno našej školy.

            Pani Anna M.: Do školy som prišla po 50-tich rokoch. Moje nostalgické spomienky na starú školu sa za pár minút rozplynuli. Škola akoby nová, vstala z popola. Všetko je nové, moderné a všetko prispôsobené terajšej dobe. Bola som milo prekvapená prístupom pána riaditeľa k prehliadke a k výkladu o rekonštrukcii školy. Vedel obetovať svoj drahocenný čas bývalým absolventom a tiež bývalým kolegyniam, pani učiteľkám. Veľká vďaka za to, čo pre ďalšie generácie žiakov urobil.

            Pani Anna R.: Som rada, že som mala po toľkých rokoch možnosť vidieť, že čím je tá naša škola staršia, tým je krajšia.

            Pán Jozef T.: Zaujali ma pracovné dielne, ich krásne vybavenie a práce žiakov. A samozrejme celková rekonštrukcia školy.

            Počula som spolužiačku povedať, že vďaka prácam v dielňach vie si dodnes poradiť aj s kladivom či pílkou.  Všetci sme si  pred telocvičňou zaspomínali na zubnú ambulanciu. Báli sme sa, ale plomby doktora Doláka máme ešte stále. Viacerí nadšene spomínali: „Tu nás vážili a merali!“,...... „ Po týchto schodoch sme utekali do úkrytu CO!“.......... „Mali sme prísnych učiteľov, ale vedomosti získané v škole nám veľmi uľahčili naše uplatnenie v zamestnaní “. (pani Vilma R.)

             

             

        • Týždeň zdravej výživy v škôlke
          • Týždeň zdravej výživy v škôlke

          •         Tento týždeň sa v našej škole niesol v znamení zdravej výživy.. Preto si vo štvrtok 19. októbra pripravili pani učiteľky pre svojich škôlkarov prekvapenie. Priniesli potrebné suroviny a deti samy pripravovali nátierky na ochutnávku pre rodičov. Nátierky boli rovno tri, a to mrkvová, rybacia a sladučká makovo-medová. Prácu si pekne podelili, aby každý priložil ruku k dielu.  Okrem nátierok si z vopred pripraveného cesta vymodelovali zdravé domáce keksy. Nakoniec to zapili chutným banánovo-mliečnym kokteilom.  

          • Hodina literatúry v knižnici

          • V pondelok 16. októbra strávili naši piataci vyučovaciu hodinu literatúry netradične - v Obecnej knižnici vo Švábovciach. Po úvodných informáciách o význame knižnice a pravidlách správania v nej si žiaci overili svoje vedomosti o spisovateľoch pre deti a mládež z prvého stupňa prostredníctvom krátkej skupinovej práce. Pani knihovníčka pustila 1. časť  rozhlasového čítania na pokračovanie - Johanka v Zapadáčiku od spisovateľky Tone Revajovej. Počas počúvania žiaci vypracovali  pracovný list. Na záver si ešte prezreli priestory knižnice a niektorí aj vypožičali knihy na domáce čítanie.  Touto cestou chceme poďakovať pani Vyšňovej za milé prijatie a spríjemnenie vyučovacej hodiny.

        • Burza stredných škôl
          • Burza stredných škôl

          • Po niekoľkoročnej prestávke Centrum poradenstva a prevencie v Poprade v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny opäť zorganizovali podujatie s názvom Burza informácií a stredných škôl. Burza sa konala 12.októbra v priestoroch Súkromnej strednej odbornej školy služieb v Poprade-Veľkej. Bola určená  žiakom ZŠ, rodičom aj učiteľom a jej cieľom bola lepšia informovanosť pri rozhodovaní sa o budúcom povolaní. Stredné školy a gymnáziá z okresov Poprad, Kežmarok, ale i Spišská Nová Ves a Levoča  odprezentovali svoje odbory pútavými formami. Burzy sa zúčastnili naši deviataci a skutočne si mali z čoho vyberať.

        • Týždeň zdravej výživy
          • Týždeň zdravej výživy

          • Budúci týždeň (16. - 20. 10.) v našj škole sa bude niesť v znamení zdravej výživy, ktorý v piatok vyvrcholí projektovým dňom -  Dňom jablka. 

            V tejto súvislosti vyzývame žiakov, aby priniesli do školy pekné plody ovocia a zeleniny zo svojich záhrad, prípadne aj gaštany, z ktorých vytvoríme v škole pre žiakov inšpiratívnu výstavu.

            Zároveň vyhlasujeme súťaž Najfarebnejšia trieda. Úlohou žiakov bude prísť do školy oblečení každý deň vo farbách jesene a zdravej výživy: ZELENÝ pondelok, ŽLTÝ utorok, ORANŽOVÁ streda, HNEDÝ štvrtok a ČERVENÝ piatok

            Najkreatívnejšia trieda bude odmenená!

        • Testovanie pohybových predpokladov
          • Testovanie pohybových predpokladov

          • V minulých dňoch sme v škole realizovali testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka. Cieľom projektu je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť/nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady. Žiak po spracovaní výsledkov testovania obdrží osvedčenie, ktoré hovorí o odporúčaných druhoch, resp. okruhu športov z pohľadu ich charakteru (silové, vytrvalostné, ...). Povinnosť realizovať takéto testovanie vyplýva škole zo zákona o športe.

        • Čisté hory
          • Čisté hory

          • V sobotu 7. októbra 2023 sa žiaci krúžku Tuláčik so svojou vedúcou p. uč. Martinou Mizerovou zapojili do akcie „Čisté hory“. Ide o dobrovoľné čistenie  dolín a turistických chodníkov po ukončení letnej sezóny. Počasie žiakom prialo, aj keď ráno bolo chladno, neskôr už bolo príjemne. Vietor nefúkal, občas vykúkalo slniečko. 

            Pod vedením p. Ľuboša Fabiána zo Štátnych lesov TANAP- u (Ochranný obvod Štrbské Pleso) spolu s jeho psom Fanym sa pustili do zbierania odpadkov okolo cesty od parkoviska Popradského plesa k Štrbskému plesu. Popri zbieraní odpadu po neporiadnych turistoch im pán Fabián zaujímavo rozprával o okolitých lesoch, tečúcich potokoch, žijúcich zvieratách a štítoch Mengusovskej doliny. Ukázal im aj bobriu hrádzu. Na záver sa p. Fabián žiakom poďakoval a vyzdvihol, že aj menší žiaci vedia priložiť ruku k dobrému dielu.

            Touto cestou sa aj my chceme poďakovať p. Fabiánovi za sprevádzanie a zaujímavé rozprávanie.

        • Prváci napredujú
          • Prváci napredujú

          •     Prípravné septembrové obdobie ukončili naši prváci dvojhodinovkou  zábavných úloh vo dvojiciach. Na  11 stanovištiach si mohli precvičiť jemnú i hrubú motoriku, vedomosti v číselnom obore do 6, ako aj svoju pamäť. Stanovištia boli stavané na rôznych úrovniach náročnosti, a preto svoje zručnosti mohli preukázať a zažiť tak úspech nielen veľmi šikovní žiaci, ale aj slabší žiaci. Radosť z práce bola vidieť na tvárach všetkých - žiakov aj pani triednej učiteľky Lucie a asistentky Marušky. 

        • Deň mlieka u škôlkarov
          • Deň mlieka u škôlkarov

          •     27. septembra sme si v našej škôlke pripomenuli ,,Deň mlieka". V rámci vychádzky sme sa išli pozrieť na naše družstvo v obci, aby sme videli naživo zvieratká, ktoré nám dávajú mlieko. Pani učiteľky nám vyrobili aj ,,cvičnú" kravu, na ktorej sme si vyskúšali dojenie. Na záver sme sa naučili o mlieku peknú básničku: ,,Mliečko všetci radi máme, každý deň si hrnček dáme.Ak chceš aj ty zdravý byť, musíš veľa mliečka piť.

            Vaše 🐝 a 🐜.

        • Noc výskumníkov
          • Noc výskumníkov

          • Žiaci 8. a 9. ročníka sa už tradične posledný septembrový piatok zúčastnili Európskej noci výskumníkov v OC MAX. Cieľom podujatia je priblíženie práce vedcov, dosiahnutých výstupov a možností ich reálneho uplatnenia v každodennom živote širokej verejnosti. Osobitým cieľom je podpora mladých ľudí pri rozhodovaní sa pre vedeckú kariéru. Tento rok boli hlavnými témami voda a umelá inteligencia. Akcie sa zúčastnili aj žiaci v rámci krúžku Tuláčik.

            V popradskom MAXe si žiaci v stánku Avamet klubu 979 vyskúšali rôzne experimenty s vodou a skúmali deje s ňou súvisiace. Lesní výskumníci z TANAPu vysvetlili vplyv človeka a meniacej sa klímy na lesné ekosystémy, podkôrny hmyz alebo na meniaci sa výskyt svišťov a kamzíkov v Tatrách. Výsledky nedávno realizovaného výskumu vplyvu predného brzdového svetla v doprave (Žilinská univerzita) zase zaujali nejedného nádejného šoféra. Niekoľko stánkov bolo venovaných robotike, elektronike, automatizácii, elektromobilite a umelej inteligencii. Biológovia (UPJŠ)  nás voviedli do hlbín mozgu a lákadlom bol monitoring fyziologických procesov (napr. mozgová aktivita, tep srdca a pod.) a ich merateľná odozva v HMI-LAB (Žilinská univerzita).

            Krúžok Tuláčik

        • Svetový deň mlieka
          • Svetový deň mlieka

          • 27. septembra sme si aj v našej škole pripomenuli Svetový deň mlieka v školách. Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek ľudskej výživy. Mlieko obsahuje mnohé významné látky, hlavne bielkovinytukycukryvitamíny a minerálne látky. Mlieko a mliečne produkty sú najlepším prírodným zdrojom vápnika, ktorý má význam pre zdravý rast kostry a zubov.

            Keďže je mlieko bielej farby, aj tento deň sa niesol v jej znamení. Žiaci si v daný deň zladili svoje outfity dobiela a počas dňa sa prostredníctvom CD Objav mlieko dozvedeli zaujímavé informácie o kravách, výrobe mlieka, mliečnych výrobkov a o skladovaní, predaji a význame mlieka vo výžive. Žiaci si následne kreslili alebo vyrábali kravičky.

            Tento deň sa žiakom veľmi páčil a počas prestávky sa s chuťou pustili do svojej mliečnej desiatej a mlieka zo školskej jedálne. Všetci sme si spoločne zaželali dobrú chuť.

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          •        Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa Európsky deň jazykov oslavuje každoročne 26. septembra už od roku 2001. Jeho cieľom je podnietiť Európanov, aby sa učili jazyky. Školy v členských krajinách EÚ si tento deň každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznorodých aktivít - súťaží, kvízov, besied, školských rozhlasových vysielaní, športových podujatí...

            Aj v našej škole, podobne ako po minulé roky, sa žiaci počas tohto dňa venovali rôznym aktivitám. Boli v kine na filmovom predstavení v anglickom jazyku, pripravili sme pre nich zaujímavý kvíz o európskych jazykoch, zaspievali si pieseň s pozdravmi v rôznych jazykoch a súťažili v anglickom spellingu (hláskovaní). Žiaci 1. a 3. triedy si pripomenuli deň jazykov piesňami, pozdravmi a inými aktivitami v rôznych európskych jazykoch. Aj žiaci 7.A sa zúčastnili aktivít so svojimi projektami v nemeckom jazyku. 

            Veríme, že aktivity inšpirovali našich žiakov k lepšiemu ovládaniu cudzieho jazyka.

            VIDEO: vid-20230926-080515_VDx58OFw(1).mp4

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou
        • č. 180 059 12 Švábovce Slovakia
        • IČO: 37876023
        • DIČ: 2021667791
        • Riaditeľ: Mgr. Vladimír Dravecký +421 527793112 +421 910900988 dravecky@zssvabovce.sk Zástupkyňa riaditeľa pre ZŠ: Mgr. Katarína Čupková +421 903 252 860 +421 527892622 cupkova@zssvabovce.sk Zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: Slavka Ilavská 052/7793164 ilavska@zssvabovce.sk Výchovný poradca: Mgr. Iveta Lacková lackova@zssvabovce.sk Školský špeciálny pedagóg: Mgr. Alica Brtáňová brtanova@zssvabovce.sk
        • Bc. Jarmila Mlynárová tel.: 052/779 3147, 0911974429 email: jedalen@zssvabovce.sk
        • PaM: Mária Lorenčíková lorencikova@zssvabovce.sk 052/7892621 +421 903 252 580 Ekonómka: Anna Suchá sucha@zssvabovce.sk tel.: 0902190578 skola@zssvabovce.sk
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje