• Žiaci v čistiarni

          • Exkurzia v ČOV

            Dôležitosť vody a proces jej  čistenia si  žiaci 7. ročníka pripomenuli počas návštevy v Čistiarni odpadových vôd v obci Hôrka. Na exkurzii v piatok  9. 6. 2023  sa oboznámili s technológiou mechanického a biologického čistenia odpadových vôd. Siedmaci spoznali  základný princíp čistenia vody  a dozvedeli sa ďalšie nové informácie, ktoré im pomohli pochopiť zložitý systém  jej čistenia. Zároveň si rozšírili  a v praxi  overili vedomosti z hodín chémie. Žiaci boli prevedení celým areálom od priestorov mechanicky zachytávajúcich hrubé nečistoty, cez nádrže, kde sa kyslíkom odstraňujú biologické a chemické nečistoty, až po výslednú očistenú vodu.  Prehliadku  ukončilo vysvetlenie základných postupov pri zisťovaní kvality vody. Za podrobné vysvetlenie procesu čistenia a za organizáciu exkurzie ďakujeme pracovníkom Podtatranskej vodárenskej spoločnosti a.s..

        • 1. jún - MDD
          • 1. jún - MDD

          • Medzinárodný deň detí mal v našej škole tradičný priebeh. Ráno sa zišli všetci žiaci v škole na vyhodnotení školského zberu papiera a na tombole, do ktorej získali žiaci lístok za každých 20 kg odovzdaného papiera.

            Výsledky zberu:

            Jednotlivci

            1. miesto - Dominik Štefany, 7.tr. - 749 kg

            2. miesto - Natália Korenková, 1. A - 403 kg

            3. miesto - Vanesa Zastková, 6. A - 350 kg

            Triedy, ktoré získali sladkú odmenu

            Najviac papiera nazbierala 1. A trieda - 1115 kg

            V priemere na 1 žiaka najviac nazbierala 7. trieda - 60,6 kg/žiak

            Všetci jednotlivci, ktorí nazbierali 100+ kg, boli odmenení vecnými cenami a v tombole získali zaujímavé ceny tí, na ktorých sa usmialo šťastie.

            Po vyhodnotení zberu žiaci v areáli školy a jej okolí súťažili v rôznych športových disciplínach a v súťažiach zručnosti, ktoré si pre nich pripravili triedni učitelia. Keďže nám prialo počasie, ostal čas aj na osvieženie chutnou zmrzlinou. 

             

        • Vychádzka ku gejzíru
          • Vychádzka ku gejzíru

          • ,,Po chladných a sychravých dňoch konečne vykuklo slniečko, a tak sme sa vybrali na vychádzku ku gánovskému gejzíru. Cestu nám spríjemňoval pohľad na naše krásne Tatry. Zvládli sme to všetci, aj  tí najmenší škôlkari. Pri gejzíre sme si oddýchli, posilnili sa  a čakala nás cesta späť. Tu je zopár fotiek z našej vychádzky. Vaše 🐝 a 🐜.

          • Jazyková škola Target

          •     V školskom roku 2022/23 prebiehali v našej škole kurzy angličtiny pre prihlásené deti formou krúžku v popoludňajších hodinách. Britský koncept Wattsenglish pre mladšie deti alebo konverzačné hodiny zamerané na rozprávanie pre staršie deti priniesli úsmevy aj na konci kurzu. Dôvodom bolo slávnostné prevzatie certifikátov o absolvovaní kurzu od svojich lektoriek z Jazykovej školy TARGET

            Fotoalbum.pptx

        • Vystúpenie detí materskej školy
          • Vystúpenie detí materskej školy

          • 27. máj 2023 -  pre niekoho obyčajný deň, pre deti z našej škôlky veľmi významný. Niekoľko týždňov sa pripravovali na svoje vystúpenie, s ktorým sa predstavili v obci pri príležitosti stavania mája, MDD a dodatočne bolo venované aj mamičkám ku Dňu matiek. Na javisku sa predstavili ako zvieratká. Rozprávkový les bol plný žabiek, mušiek, našla sa v ňom aj pavúčica a slimák. Ostatní ako skauti tieto zvieratká objavovali.  Ďakujeme všetkým, ktorí sa prišli na nás pozrieť a zatlieskali nám.

            Predstavenie našich škôlkarov si môžete pozrieť v odkaze https://www.youtube.com/watch?v=EbQ46FzxxKk.

        • Škola v prírode
          • Škola v prírode

          •       V termíne od 22. 5.- 26. 5. 2023 sa 29 žiakov našej školy zúčastnilo pobytu v Škole v prírode v Račkovej doline. Cieľom bolo podnecovať u žiakov zdravý osobnostný rozvoj, utužiť zdravie, upevniť hygienické návyky, samostatnosť, rozvíjať výchovno-vzdelávaciu a osvetovú činnosť žiakov s dôrazom na environmentálnu výchovu.

                 V dopoludňajších hodinách sme realizovali vyučovanie netradičnými formami - v prírode. V stredu  žiaci absolvovali výlet do Liptovského Hrádku, kde si spoločne prezreli starobylý hrad aj kaštieľ.

                  Popoludňajšia činnosť žiakov bola realizovaná formou animačného programu, ktorý zabezpečovali animátori CK Andromeda. Jednotlivé aktivity boli zamerané na rozvoj kreativity, spolupráce, komunikácie, odvahy, vytrvalosti, ale i poriadkumilovnosti.

                 Naši žiaci počas pobytu nikdy nezabúdali na slušné správanie a dobrú výchovu, za čo si vyslúžili pochvalu od zamestnancov ubytovacieho zariadenia, pani zdravotníčky aj od animátorov.

            Poďakovanie za úspešné zvládnutie školy v prírode patrí našim pani učiteľkám: Lucii Čižmárovej, Ľubici Chmurovej a Martine Mizerovej.

        • Pohybom k zdraviu
          • Pohybom k zdraviu

          • V stredu 10. mája sme si pripomenuli  Svetový deň -  Pohybom k zdraviu. Ide o  celosvetovú iniciatívu Svetovej zdravotníckej organizácie s cieľom zvýšiť povedomie verejnosti o zdravom životnom štýle s dôrazom na význam dostatočnej pohybovej aktivity.
            V súčasnosti sa však  čoraz častejšie stretávame s nedostatkom pohybu, a to vo všetkých vekových kategóriách. Jeho nedostatok sa podieľa na vzniku a rozvoji nadváhy a obezity, srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky,  niektorých nádorových ochorení, ale aj pri vzniku úzkosti, depresie a ochoreniach pohybového aparátu. Pritom pohyb by  mal byť prirodzenou súčasťou životného štýlu. Ak je pohybová aktivita vykonávaná pravidelne, dlhodobo a realizovaná s dostatočnou intenzitou, má priaznivý vplyv na zdravie človeka. S pohybovou aktivitou možno začať v každom veku,  aby sa stala prirodzenou súčasťou života. Preto sme aj my žiakom v tento deň pripomínali dôležitosť pohybu. "Vytiahli" sme ich spoza školských lavíc a všetkých žiakov základnej školy i najmenších škôlkarov zapojili do štafetového behu na školskom ihrisku.

        • Triedne schôdze RZ
          • Triedne schôdze RZ

          • Triedne schôdze RZ sa uskutočnia vo štvrtok 18. mája 2023 v čase od 15.30 h. do 17.00 h.

            Bližšie informácie k RZ, prípadne upresnenie času stretnutia  poskytnú triedni učitelia.

        • eTwinnig v našej škole
          • eTwinnig v našej škole

          • Čo je eTwinning?

            eTwinning je najväčšia komunita škôl v Európe, ktorá vznikla v roku 2005. Svoju činnosť na Slovensku realizuje pod záštitou Európskej komisie a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

            eTwinning je spolufinancovaný z Európskeho programu pre vzdelávanie, odbornú prípravu, mládež a šport Erasmus+, ktorého je súčasťou.

            eTwinning umožňuje zamestnancom a žiakom všetkých typov škôl spájať sa na diaľku, komunikovať v bezpečnom virtuálnom prostredí, vytvárať partnerstvá, pracovať na projektoch, zdieľať materiály a nápady, učiť sa navzájom z dobrých príkladov a realizácie projektov a vytvárať tak komunitu so spoločným cieľom: zábavnou a inovatívnou formou vzdelávať svojich žiakov a študentov, pracovať na svojom profesijnom a osobnom raste a najmä získať, rozvíjať a osvojovať si kľúčové kompetencie vo výchovno-vzdelávacom procese, najmä v oblasti digitalizácie.

            eTwinning projekt - Symmetry -  február – jún 2023

            Projekt je zametaný na to, aby žiaci zistili ako môžu používať matematiku v reálnom živote. Žiaci majú vnímať svoje okolie, fotiť si ho a podeliť sa so svojimi pozornými sledovaniami s rovesníkmi z inej krajiny. Zároveň sa zdokonaľujú v anglickom jazyku, zlepšujú svoje komunikačné schopnosti, kultúrne povedomie a sociálne zručnosti.

            Zúčastnené krajiny: Slovensko, Turecko

            Jazyk: Anglický

            Počet žiakov a vek: 12 žiakov, 10-14 rokov 

            Vedie: Mgr. Jarmila Brejčáková Mlynárová

            Priebeh:

            Marec 2023 : Prezentovanie sa žiakov. Vytváranie nástenky na zdieľanie projektu v škole.

            Apríl 2023: Predstavovanie svoje krajiny. Používanie nástrojov Web 2.0.

            Máj 2023: Fotenie a kreslenie okolia s možnými geometrickými tvarmi a telesami, symetriou.

            Na konci projektu žiaci vytvoria e-knihu, ktorá zahŕňa všetky ich štúdie v projekte.

             https://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning/projects/project-symmetry

             

        • Slávik Slovenska
          • Slávik Slovenska

          • Dňa 26.  4. 2023 našou školou zneli tóny ľudových piesní. 39 spevákov súťažilo medzi sebou v súťaži: "Slávik Slovenska ".

            Výsledky školského kola:

            1.kategória:   1. Ester Zastková   -  1.A

                                  2. Sofia Segiňáková -  2. tr.

                                  3. Michal Korenko  -  2. tr.

            2.kategória:   1. Michal Rušin -   5. tr.

                                  2. Katarína Šebestová - 6. A

                                  2. Rebeka Brejčáková - 5. tr.

                                  3. Lucia Rákociová - 5. tr.

                                  3. Jana Čížiková - 4. A

            3.kategória: 2. Tatiana Farkašová - 7.

        • Aktivity v Poprade
          • Aktivity v Poprade

          •      V piatok 21. 4. v rámci vyučovania naši tretiaci a štvrtáci navštívili mesto Poprad. V Podtatranskej knižnici si vypočuli od úžastnej pani knihovníčky nádherný príbeh "Žirafa, Pelly a ja", ktorý napísal Roald Dahl. Tu si  v skupinkách mohli vyskúšať založiť zvieraciu firmu alebo pozrieť, ako taká mestská knižnica funguje. Veľkým prekvapením pre všetkých bolo samozrejme neskutočné množstvo kníh v policiach a krásne prostredie. 

            Zaujímavou bola i prechádzka k cyklochodníku, bývalým vojenským kasárňam a k rieke Poprad, kde si opäť pripomenuli dôležitosť ochrany našej Zeme.

            Ale najdôležitejšou udalosťou dňa bolo overenie si svojich vedomostí a zručností  ako chodcov alebo cyklistov na Dopravnom ihrisku pri ZŠ na  Komenského ul.. To, čo sa naučili na hodinách dopravnej výchovy v škole, si žiaci mohli teraz v reálnych situáciách overiť. Ako hovoria inštruktori autoškoly: "Niet nad prax".

        • Školská jedáleň
          • Školská jedáleň

          •    Od 1.5.2023 bude poskytnutá dotácia na obedy pre žiakov, ktorých rodič/zákonný zástupca o to požiadal.

            Ak nemá stravník k 1. 5. 2023 na svojom konte 24,-- €, je potrebné uhradiť alebo doplatiť do tejto výšky tzv. zábezpeku.

            U novo prihlásených stravníkov  je potrebné uhradiť zábezpeku 24.-- €  a réžiu 4.-- € (máj, jún)

            Zároveň oznamujeme rodičom/zákonným zástupcom, že odhlásenie zo stravy prostredníctvom aplikácie Edupage je už možné iba z rodičovského konta. Ak rodič nemá aktivované rodičovské konto, môže o prihlasovacie údaje požiadať v kancelárii zástupkyne riaditeľa školy. Podmienkou je mať aktívnu mailovú adresu.

        • Slávici z lavice
          • Slávici z lavice

          • V stredu 19. 4. sa naša škola zmenila počas posledných vyučovacích hodín na malú SuperStar. Žiaci totiž súťažili v speve akejkoľvek populárnej piesne. Do súťaže sa zapojilo 35 spevákov.

            Výsledky

            1. kategória: 1. Samanta Gabčová - 3.

                                 2. Viktória Orolinová - 3.

                                 3. Andrea Čížiková - IV. A

                                 3. Jakub Šebest - 1. A

            2. kategória: 1. Katarína Šebestová - 6. A

                                 2. Rebeka Brejčáková - 5.

                                 3. Michal Rušin - 5.

            3. kategória: 2. Tatiana Farkašová - 7.

                                 3. Klára Remiašová - 7.

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          •      Zvýšiť environmentálnu gramotnosť a upriamiť pozornosť na problémy, ako sú odlesňovanie, strata biodiverzity či klimatická kríza, je cieľom Dňa Zeme, ktorý si ľudia na celom svete rôznymi aktivitami pripomínajú 22. apríla už viac ako 50 rokov. Ekologické a environmentálne aktivity nie sú vzdialené ani žiakom našej školy.

            20. a 21. apríla sme si preto rozdelili „rajóny“ a pustili sa do upratovania. Žiaci 1. stupňa vyzbierali odpadky okolo cintorína a v uliciach obce Švábovce. Žiaci 5. ročníka vyčistili oblasť „Nižného jarku“ a žiaci 6. ročníka odpratali časť odpadu z nelegálnej skládky vytvorenej za obcou smerom k lesu. Žiaci 7. ročníka vyčistili oddychovú zónu „Pod dubom“. Ôsmaci a deviataci  bol pod vedením p. Ing. Rusnačka vysádzať v lese nové stromčeky - jedle a buky. Do aktivít sa zapojili aj naši škôlkari. Na konci akcie sme mali radosť a dobrý pocit z toho, že sme našej modrej planéte pomohli zbaviť sa odpadu, ale túto radosť tlmilo poznanie, že je medzi nami stále veľa takých, ktorí sa nehanbia vyviezť  stavebný odpad, nepotrebné pneumatiky, kuchynské spotrebiče a rôzny iný odpad  niekam k potoku, do kríkov či do lesa.

             

            Aktivity 2. stupňa

            Svojou troškou prispeli aj naši najmenší - škôlkari.

        • Zber starého papiera
          • Zber starého papiera

          • Kedy: 24. apríl – 5. máj 2023

            Ako: každé ráno od 7.15 h.  do 7.40 h.  (po dohode s triednym učiteľom aj  popoludní) v chodbe pri telocvični

            Ukončenie zberu: piatok 5. mája o 14.00 h.

            - papier musí byť v balíkoch pevne zviazaný špagátom

            - zberu sa môžu zúčastniť všetci žiaci školy, vrátane detí MŠ

            - nie v nadrozmerných škatuliach ani v igelitových taškách a vreciach!!

            - odmeny pre najlepšiu triedu a jednotlivcov

            - vyhodnotenie zberu papiera počas MDD

        • Školské schody ožili farbami!
          • Školské schody ožili farbami!

          • Veľkonočné prázdniny sme využili v škole na oživenie šedého schodišťa z prízemia až na 2. poschodie. Pestrofarebné polepy majú okrem estetickej funkcie aj funkciu vzdelávaciu. Naši žiaci si tak chôdzou po schodoch zlepšujú  nielen svoju fyzickú kondíciu, ale aj vedomosti z násobilky, slovných druhov, matematických vzorcov apod.

            Polepy schodov, ktoré boli vyrobené na objednávku, uhradilo zo svojho rozpočtu Rodičovské združenie pri ZŠ s MŠ Švábovce. Ďakujeme!

          • Zo zápisu detí na plnenie PŠD

          • Zápis detí na plnenie PŠD sa v našej škole uskutočnil podľa harmonogramu v dňoch 5. a 6. apríla 2023.

            Do 1. ročníka pre školský rok 2023/24  bolo v uvedenom termíne zapísaných 19 budúcich prvákov, ktorí pri zápise pred pani učiteľkami preukázali svoju pripravenosť stať sa bystrým a šikovným prvákom. Ako pamiatku na tento významný deň dostali odznak, pamätný list, omaľovánku s pastelkami a ďalšie drobné predmety.

        • Noc s Andersenom
          • Noc s Andersenom

          • Aj v našej škole „vypukla“ v piatok 31. marca  Noc s Andersenom - rozprávkové podujatie na podporu čítania kníh. 18. ročníka, u nás však po prvýkrát, sa zúčastnilo  vyše 23 000 slovenských detí a medzi nimi aj našich 28 "čítania chtivých" žiakov z 3. až 7. ročníka.

            Pod vedením pani učiteliek Lucie Čižmárovej, Ľubice Chmurovej, Martiny Mizerovej a Alice Brtáňovej si žiaci užili NOC  plnú hier, súťaží, rozprávok na čítanie, pozeranie i počúvanie, NOC v triedach v spacákoch v spoločnosti kamarátov, ale i NOC plnú maškŕt v podobe pizze, bábovky, závinu, lievancov či párkov. 

            Touto cestou  sa chceme  poďakovať pánovi kuchárovi Jankovi Čížikovi, pánovi Farkašovi, slečne Zuzke Čížikovej, vedúcej jedálne pani Jarmile Mlynárovej, ako aj pani upratovačkám za pomoc a ústretovosť pri organizovaní tejto veľkej akcie. 

            Poďakovanie za spoluprácu patrí aj pani spisovateľke Veruške Bobekovej, ktorá pre nás pripravila nádherné video o Andersenovi, ako aj krásnu rozprávku na počúvanie. 

            Veríme, že táto nádherná Noc s Andersenom neostane len v našich srdciach a spomienkach, ale naša škola sa stane pravidelným účastníkom nasledujúcich ročníkov.

            Noc s Andersenom koordinoval Spolok slovenských knihovníkov a knižníc, podporilo Rádio Regina Západ, Slovart - vydavateľstvo najlepších kníh, digitálna knižnica KUBO - detské knihy a knižnica Bedřicha Beneše Buchlovana z Uherského Hradiště. 

        • Z Dňa otvorených dverí
          • Z Dňa otvorených dverí

          •     23. marca sa po dvojročnej prestávke uskutočnil v škole Deň otvorených dverí. Rodičia, ale aj široká verejnosť mala možnosť nazrieť do tried počas vyučovania a prezrieť si všetky učebne a ostatné priestory školy. Najväčší záujem bol o vyučovanie prvákov, keďže sa blíži termín zápisu do 1. ročníka. Príležitosť nazrieť do triedy prvákov a pozrieť si školu využili aj deti MŠ z Hozelca a Šváboviec spolu so svojimi pani učiteľkami. Pri tabuli ukázali svojim starším kamarátom, že aj oni sú už pripravení na "veľkú školu". Svoj záujem o našu školu prejavili aj poslanci obecného zastupiteľstva obce Švábovce, ktorí prišli spoločne na prehliadku v popoludňajších hodinách a prezreli si predovšetkým nové učebne techniky, informatiky a fyziky, ale aj všetky ostatné učebne.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • č. 180 059 12 Švábovce Slovakia
      • IČO: 37876023
      • DIČ: 2021667791
      • Riaditeľ: Mgr. Vladimír Dravecký +421 527793112 +421 910900988 dravecky@zssvabovce.sk Zástupkyňa riaditeľa pre ZŠ: Mgr. Katarína Čupková +421 903 252 860 +421 527892622 cupkova@zssvabovce.sk Zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: Slavka Ilavská 052/7793164 ilavska@zssvabovce.sk Výchovný poradca: Mgr. Iveta Lacková lackova@zssvabovce.sk Školský špeciálny pedagóg: Mgr. Alica Brtáňová brtanova@zssvabovce.sk
      • Bc. Jarmila Mlynárová tel.: 052/779 3147, 0911974429 email: jedalen@zssvabovce.sk
      • PaM: Mária Lorenčíková lorencikova@zssvabovce.sk 052/7892621 +421 903 252 580 Ekonómka: Anna Suchá sucha@zssvabovce.sk tel.: 0902190578 skola@zssvabovce.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje