• Plenárna schôdza a triede schôdze RZ
          • Plenárna schôdza a triede schôdze RZ

          • Plenárna schôdza RZ sa uskutoční vo štvrtok 13. októbra 2022 od 16.00 h. prostredníctvom školského rozhlasu. Po jej skončení sa uskutočnia triedne schôdze RZ.

            Zasadnutie Rodičovskej rady (zvolení triedni dôverníci za minulý školský rok!!!) : pred plenárnou schôdzou od 15.45 h. (v ŠJ)

        • Európska noc výskumníkov
          • Európska noc výskumníkov

          • Žiaci 8.,9. ročníka a členovia krúžku Tuláčik sa v piatok 30. septembra v OC Max v Poprade zúčastnili zaujímavej akcie - Noci výskumníkov.  Podujatie zorganizovala Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied, portálom EurActiv.sk a Centrom vedecko-technických informácií SR.  Pre žiakov bol pripravený bohatý a maximálne pestrý program, ktorý oslovil všetky vekové kategórie a záujmové skupiny, pričom dôraz bol kladený predovšetkým na zvýšenie ich záujmu o štúdium prírodných vied a technických smerov.

        • Svetový deň mlieka v školách
          • Svetový deň mlieka v školách

          • 25. september - Svetový deň mlieka v školách je medzinárodnou každoročnou udalosťou podporovanou a propagovanou od roku 2000 Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo. Podstatou tohto dňa je oslava významu mlieka v školách. Aj my v škole organizujeme rôzne akcie pre žiakov s cieľom zvýšiť ich povedomie, upozorniť na dôležitosť pitia mlieka  a na jeho zdravotné prínosy pre rastúce deti.

            Tentokrát žiaci 1. stupňa absolvovali exurziu v PD vo Švábovciach. Prezreli si kravín,linku na dojenie mlieka, ale najviac ich zaujali malé telaitka. Žiakov sprevádzala a odborný výklad im urobila pani Ing. Ž. Korenková. 

            Aj po návrate do školy na vyučovacích hodinách bolo hlavnou témou mlieko. Žiaci robili nákup a spočítavali mliečne výrobky z rôznych obchodov, riešili úlohy zamerané na čitateľskú gramotnosť, vyrábali veselé kravičky a cez prestávku sa posilnili, ako ináč.....pohárom mlieka. V aktivitách pokračovali žiaci aj v školskom klube detí.

            Po exkurzii na družstve sa pustili žiaci do práce

          • Deti našej MŠ športujú za každého počasia

          • Veľkou výhodou detí našej materskej školy je možnosť využívať školskú telocvičňu. V rozvrhu hodín základnej školy majú vyčlenenú hodinu len na svoje aktivity. Hlavne v jesennom sychravom  počasí, ale aj počas celého školského roka využívajú telocvičňu na rôzne pohybové aktivity a zdokonaľovanie svojich pohybových schopností a zručností.

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa Európsky deň jazykov oslavuje každoročne 26. septembra už od roku 2001. Jeho cieľom je podnietiť Európanov, aby sa učili jazyky. Školy v členských krajinách EÚ si tento deň každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznorodých aktivít - súťaží, kvízov, besied, školských rozhlasových vysielaní, športových podujatí...

            Aj v našej škole, podobne ako po minulé roky, sa žiaci počas tohto dňa venovali rôznym aktivitám. Veríme, že aj takéto akcie zvýšia u žiakov záujem o cudzie jazyky. 

             

          • Návšteva z Hozelca

          • V utorok 20. septembra 2022 sme privítali v našej škole milú návštevu - deti z Materskej školy v Hozelci.  Budúci školáci prišli pozrieť, ako to vo "veľkej škole" vyzerá. Pripojili sa k našim prvákom a spolu s nimi prežili časť školského dňa. V triede na hodine matematiky predviedli, čo všetko sa už v škôlke naučili a ako sa pripravujú na zápis do školy. V telocvični pri hrách zase  preukázali svoju šikovnosť a spolu s prvákmi si aj zaspievali. 

            Čas strávený v škole im uplynul veľmi rýchlo a pri odchode pani učiteľky škôlkarov vyjadrili presvedčenie, že na jar nás navštívia opäť, takže už teraz sa tešíme na ďalšiu návštevu.

          • Účelové cvičenie - Ochrana človeka a prírody

          • V piatok 16. septembra sme využili pekné počasie a zrealizovali plánované účelové cvičenie. Žiaci si počas vychádzky v blízkom okolí zopakovali základné pravidlá cestnej premávky, učili sa poskytovať prvú pomoc, orientovať sa v prírode ....... Žiaci 8. a 9. ročníka sa zúčastnili environmentálnych aktivít v lesnom prostredí okolia Šváboviec. V úvode pán Vladimír Rusnačko z Lesnej spoločnosti Švábovce oboznámil žiakov s prácou lesníkov (spôsobom merania objemu dreva stromov), učili sa poznávať dreviny v zmiešanom lese.  Hlavnou náplňou bolo sadenie pripravených sadeníc stromčekov. Po krátkej inštruktáži ako sadiť stromčeky sa žiaci pustili do práce. Spolu s ďalšími  brigádnikmi z lesného spoločenstva sa žiakom podarilo zasadiť 640 sadeníc bukov  a smrekovca opadavého. 

            Žiaci 3. a 4. ročníka spojili vychádzku do okolia so spoznávaním obce Švábovce. Tentokrát sústredili pozornosť na  rímskokatolícky Kostol Krista kráľa, ktorý stojí v obci viac ako 750 rokov. Sprievod a výklad im robila pani PhDr. Zuzana Čížiková, vďaka ktrorej sa žiaci oboznámili s históriou kostola, prezreli si organ, oltár, zakristiu, fresky, kazateľnicu a tí odvážnejší aj časť zvonice.
             

            Žiaci 3. a 4. ročníka v Kostole Krista kráľa

        • Ponuka kurzov angličtiny pre 1. - 5. ročník
          • Ponuka kurzov angličtiny pre 1. - 5. ročník

          • Vážení rodičia,

            v novom školskom roku chceme v spolupráci s Jazykovou školou TARGET v našej škole otvoriť obľúbené kurzy angličtiny:

            Zážitková angličtina Wattsenglish (1x týždenne, pre deti z 1.-5. ročníka ZŠ)

            Kurzy budú prebiehať priamo v priestoroch našej školy v čase po vyučovaní podľa rozvrhu hodín našej školy - s výraznou zľavou oproti kurzom v JŠ.

             Prečo sú kurzy angličtiny obľúbené rodičmi❓

            ➡️ uvidíte pokroky v jazykových zručnostiach vašich detí, najmä rozprávanie a rozumenie

            ➡️ deti budú mať angličtinu jednoznačne radi a spoja si ju navždy s niečím príjemným a zábavným

            ➡️ 1 x ročne slovné hodnotenie dieťaťa pošleme na email každému rodičovi

            ➡️ Dochádzku a obsah každej hodiny sledujete v reálnom čase na webe

            ➡️ Video online kurz a množstvo Youtube videí ku kurzu sú skvelými možnosťami ako deti môžu byť v kontakte s angličtinou čo najčastejšie

             

            Prečo sú kurzy efektívne a obľúbené u detí❓ 

            ✅ Lebo sú plné pohybu, zábavy a prekvapujúco rýchlom napredovaní.

            ✅ Deti vtiahneme do deja a spolu robíme aktivity v angličtine, kde deti reagujú na slová lektora a sami rozprávajú – nielen osamotené slovíčka, ale od začiatku ich spájajú do viet.

            ✅ A čo je najlepšie – deti si vďaka dvojici Steve a Maggie angličtinu zamilujú!

             

             Cena kurzu: od 15,90 € mesačne (platí sa naraz na šk. rok alebo v troch splátkach)

             

            Prihlášku odporúčame vyplniť najneskôr do 15.9. online priamo na webe

            http://www.target-skola.sk

            Detailné informácie na 0948 47 46 01 alebo na info@target-skola.sk.

             

            Podmienkou otvorenia kurzu angličtiny v našej škole je dostatočný počet prihlásených žiakov.

          • Prírodovedné hry

          • Vo štvrtok 8. 9. 2022 sa žiaci 8.A triedy pod vedením p. uč. Kostárovej a Brejčákovej-Mlynárovej  zúčastnili akcie "Prírodovedné hry 2022", ktoré sa konali v krásnom prostredí Starého lomu Kvetnica.

            Pre žiakov bol pripravený bohatý vzdelávací program. Na rôznych stanovištiach získavali vedomosti aj praktické zručnosti z baníctva, lesníctva, poľovníctva, potápačstva, včelárstva, učili sa spoznávať huby, minerály, ihličnaté a listnaté stromy, poskytovať prvú pomoc, vyskúšali si ryžovanie zlata, streľbu zo vzduchovky, prezreli si výzbroj príslušníkov ASR. Niektoré stredné školy popradského okresu využili akciu aj na propagáciu svojich učebných odborov. Žiaci sa aktívne zapájali do pripravených aktivít, program ich zaujal. Na záver  si pochutnali na guláši. K vydarenej akcii prispelo aj krásne slnečné počasie. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník.

            Reportáž - TV Poprad

             

        • Dajme knihám novú šancu!
          • Dajme knihám novú šancu!

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

                 Rozhodli sme sa v škole zrealizovať projekt pod názvom „Dajme knihám novú šancu“. Cieľom projektu je zvýšiť u žiakov záujem o knihy, o čítanie kníh.

            Na chodbe na 2. poschodí, čiastočne aj na 1. poschodí sme inštalovali police – knihovničky  na knihy. Sem môžu žiaci doniesť knihy, ktoré doma už nemajú využitie, sú niekde založené, prípadne majú z jedného titulu viac kusov a hrozí, že skončia v zbere starého papiera.

            Tak ako žiaci môžu knihu do knihovničky priniesť, môžu si aj inú knihu, ktorá ich zaujme, vziať domov, prečítať  a po prečítaní vrátiť späť.  Prinesenie kníh ani požičanie nemusia žiaci nikomu hlásiť.  Bude to „voľná knižnica“.

            Knižné tituly v knihovničke budú  priebežne kontrolovať učitelia,  knihy s nevhodným obsahom, zničené a špinavé knihy budú vyradzovať.

            Zásady  voľnej knižnice:

            • predtým, ako vezmeš knihu do školy, poraď sa s rodičmi
            • kniha môže byť opotrebovaná, ale nie dotrhaná, špinavá, počmáraná, neúplná
            • ak je v knihe napísané venovanie, daný list môžeš šetrne odstrániť nožnicami
            • priniesť môžeš knihu, ktoré je určená čitateľom od 7 do 15 rokov
        • Informácie k začiatku školského roka
          • Informácie k začiatku školského roka

          • Otvorenie školského roka

            Slávnostné otvorenie školského roka bude v pondelok 5. septembra od 8.00 h. na školskom ihrisku.

            Pred slávnostným otvorením školského roka žiaci nevstupujú do budovy školy okrem  ŠKD.

            ŠKD bude v prevádzke pre prihlásených žiakov už od pondelka 5. septembra.

            V prípade nepriaznivého počasia bude slávnostné otvorenie školského roka v telocvični.

            Učebnice sa budú žiakom rozdávať v utorok 6. septembra (v pondelok bez školskej tašky).

            Každému žiakovi bude na začiatku školského roka pridelená šatňová skrinka. Žiaci 5., 7., 6. B a 8. B triedy si zabezpečia na skrinku visací zámok. Odporúčame zámok s hrubším ramenom, skrinky so zámkom s tenkým ramenom sa dajú otvoriť!!!!

            Žiaci 6. A, 8. a 9. triedy dostanú skrinku na kľúč.

            Školská jedáleň

            Kto sa ešte neprihlásil na stravovanie v školskej jedálni, môže tak urobiť 30. – 31. augusta u pani vedúcej ŠJ.

            Stravovanie žiakov ZŠ začína v utorok  6. septembra.

            Bližšie informácie k stravovaniu nájdete v záložke „Školská jedáleň“

             Protipandemické opatrenia

            Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti

            Rodič predkladá pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy a školského zariadenia v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“dieťaťa/žiaka.

            Písomné vyhlásenie je možné podať:

            • elektronicky prostredníctvom aplikácie Edupage (Žiadosti/Vyhlásenia .....Pridať žiadosť/vyhlásenie .......)

            • písomne – stiahnuť tlačivo tu:Vyhlasenie_o_bezpriznakovosti.pdf

            • písomne – vyzdvihnúť tlačivo v škole 30. – 31. augusta (utorok – streda)   Vyplnené odovzdať ráno 5. 9. triednemu učiteľovi/triednej učiteľke

            Testovanie Ag samotestami

            Rodičia  nie sú povinní vykazovať vykonanie antigénového samotestu.

            Rodičia, ktorí si objednali na konci školského roka Ag samotesty, ale si ich neprevzali, môžu tak urobiť v prvých dňoch školského vyučovania.

             

        • Projekt Kozmix lab
          • Projekt Kozmix lab

          • V tomto školskom roku sa naši tretiaci zapojili do projektového vyučovania s Kozmix LAB. Žiaci sa s témou projektu "Detstvo starých rodičov" popasovali veľmi dobre. Cez niekoľko hier a cvičení, rôznych edukatívnych videí od BBC, v ktorých spoznávali históriu našich predkov, zrealizovali interview so svojimi starými a prastarými rodičmi. Výstupom projektu bola brožúrka zachytávajúca život detí v minulosti a ich prezentácia jednotlivých tímov pred triedou. (Mgr. Lucia Čižmárová)

        • Spomienky na výlet
          • Spomienky na výlet

          • Konečne sme sa dočkali! Dlhoočakávaný výlet do Donovalkova nadišiel v piatok 24. júna. Všetci druháci, tretiaci i štvrtáci sa aspoň na pár hodín mohli zahrať na dospelákov - na kaderníkov, predavačov, farmárov, remeselníkov, ale i vodičov či rytierov a princezné. Pre mnohých bola zážitkom aj prvá cesta autobusom. Iných zase prekvapila veľká Liptovská Mara, pri ktorej sme sa zastavili na spiatočnej ceste dojesť mamkinu desiatu a minúť posledné vreckové. (-:

            Úsmevy a radosť v očiach detí nás utvrdila v tom, že sme miesto výletu vybrali správne!

            Mgr. Lucia Čižmárová

          • Prevzatie Ag samotestov

          • Oznamujeme  rodičom, ktorí začiatkom mesiaca jún nahlásili svoj záujem o Ag samotesty, že testy si môžu prevziať:

            - vo štvrtok 30. júna  od 7.00 do 12.00 h. na vrátnici školy

            - v pondelok 4. júla  od 7.00 do 15.00 h. na vrátnici školy, resp. v kancelárii riaditeľa školy

            Testy sú určené na použitie pred prvým nástupom do školy v školskom roku 2022/2023 a podľa potreby v prípade opätovného výskytu COVID-19 v škole.

            Zdôrazňujeme, že rodičia budú povinní v prípade zvýšeného výskytu COVID-19 testy používať a nahlasovať každé vykonanie antigénového samotestu podľa inštrukcií MŠVVaŠ SR.

          • Na tretiakov sa usmialo šťastie

          • Spoločnosť Kaufland vyhlásila od 10.3.2022 do 18.5.2022 súťaž pre žiakov 1.stupňa ZŠ, cieľom ktorej bolo priblížiť žiakom prírodu a súťaživou formou vzbudiť ich záujem o rastlinky a ich pestovanie.  Do súťaže sa mohli prihlásiť triedy prvého stupňa všetkých základných škôl na území celej Slovenskej republiky. Vďaka skorej registrácii sme sa aj my zaradili ku školám, ktoré získali kompletný balík na pestovanie rastlín a vytvorili si tak v triedach malú záhradku. Balík obsahoval 1 pestovateľský podnos, 20 biologicky rozložiteľných kvetináčov, 20 kokosových tabliet, 20 rôznych druhov semienok a 20 tabuliek na označenie rastliniek. Okrem toho sme dostali aj Sprievodcu pestovania rastlín, ktorý obsahoval cenné rady, užitočné tipy a ďalšie informácie o záhradkárstve.

            Úlohou tried zapojených do súťaže bolo vypestovať rastlinky, poslať fotografie a kresby rastlinky s krátkym príbehom rastlinky, ktorá sa žiakom najviac páčila.

            V záverečnom žrebovaní zo všetkých zapojených tried zo Slovenska (zapojených bolo 2000 tried) sa šťastie usmialo na našu 3. A triedu, ktorá získala jednu z desiatich hlavných cien - interaktívnu tabuľu.

            Žiakom úspešnej triedy aj pani triednej učiteľke Lucii Čižmárovej

            k úspechu srdečne blahoželáme! 

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • č. 180 059 12 Švábovce Slovakia
      • IČO: 37876023
      • DIČ: 2021667791
      • Riaditeľ: Mgr. Vladimír Dravecký +421 527793112 +421 910900988 dravecky@zssvabovce.sk Zástupkyňa riaditeľa pre ZŠ: Mgr. Katarína Čupková +421 903 252 860 +421 527892622 cupkova@zssvabovce.sk Zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: Slavka Ilavská 052/7793164 ilavska@zssvabovce.sk Výchovný poradca: Mgr. Iveta Lacková lackova@zssvabovce.sk Školský špeciálny pedagóg: Mgr. Alica Brtáňová brtanova@zssvabovce.sk
      • Bc. Jarmila Mlynárová tel.: 052/779 3147, 0911974429 email: jedalen@zssvabovce.sk
      • PaM: Mária Lorenčíková lorencikova@zssvabovce.sk 052/7892621 +421 903 252 580 Ekonómka: Anna Suchá sucha@zssvabovce.sk tel.: 0902190578 skola@zssvabovce.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje