• MŠ - Výlet do ZOO

          • Deti z našej materskej školy navštívili  8. júna 2022 ZOO v Spišskej Novej Vsi. Návšteva zoologickej záhrady je pre deti vždy radostnou udalosťou. Cesta autobusom bola pre deti zážitkom, pretože mnohé autobusom ešte necestovali a dostali aj cestovné lístky, ktoré mali za úlohu nestratiť. V ZOO pozorovali rôzne zvieratká a živočíchy, pestrofarebné vtáčiky. Deti zaujalo terárium s vodnými živočíchmi, obojživelníkmi a plazmi, ale hlavne výbehy s opičkami či medveďom. Cesta domov bola plná zábavy, deti si užili tento deň naplno a tešili sa, ako to množstvo zážitkov vyrozprávajú svojim rodičom.

        • MDD v škole
          • MDD v škole

          • Tak sme sa dočkali!! Po dvoch rokoch rôznych obmedzujúcich pandemických opatrení sme zažili MDD v plnej paráde. Ráno sme sa všetci zhromaždili v telocvični na vyhodnotení zberu papiera. Najlepší jednotlivci:

            1. Nikola Korenková, 6. trieda - 400 kg

            2. Marek Rušin, 9. trieda - 349 kg

            3. Nela Mlynárová, 5. A - 307 kg

            Odmenení boli ale všetci žiaci, ktorí nazbierali aspoň 100 kg papiera.

            Tortu za víťazstvo v súťaži tried získala 4. trieda za 1. stupeň a 6. trieda za 2. stupeň.

            Do zberu odovzdala naša škola 7 ton starého papiera!

            Nasledovala tombola, do ktorej žiaci získali za každých 20 kg odovzdaného papiera jeden lístok. Tu už rozhodovalo len a len šťastie.

            Po vyhodnotení zberu žiaci súťažili v rôznych netradičných športových a zábavných disciplínach, ktoré im pripravili učitelia. Aj keď sa spočiatku dažďové mraky snažili pokaziť nám tento deň, nerezignovali sme, mraky ustúpili a pri hrách a zábave nás napokon sprevádzali slnečné lúče.

            Oddýchli sme si, aby sme s chuťou a elánom zvládli posledné týždne školského roka!

          • Deň rodiny - vyhodnotenie súťaže

          • Do našej fotosúťaže ku Dňu rodiny sa zapojili rodiny 8 žiakov. Niektorí  poslali aj viac fotografií a z každej z nich vyžarovala rodinná pohoda.  Porota zložená z pani učiteliek 1. stupňa napokon vybrala tú "Naj", ktorá najviac vystihovala myšlienku tohto dňa a ktorú nám poslala rodina Mlynárová. Víťazom blahoželáme a veríme, že pri spoločenskej hre, ktorú od nás dostanú za víťazstvo, strávi rodina množstvo krásnych spoločných chvíľ. 

            Odovzdali sme odmenu víťaznej rodine Mlynárovej - Tobiasovi, Liliane a Sebastianovi :) 

            Súťažné fotografie

            Aktivity žiakov 3. triedy ku Dňu rodiny

        • Triedne schôdze RZ
          • Triedne schôdze RZ

          • Triedne schôdze RZ sa uskutočnia vo štvrtok 19. mája 2022 v čase od 15.30 h. do 17.00 h.

            Bližšie informácie k RZ, prípadne upresnenie času stretnutia  poskytnú triedni učitelia.

        • Deň rodiny
          • Deň rodiny

          • Čo je Deň rodiny?

            Valné zhromaždenie OSN 20. septembra 1993 vyhlásilo 15. máj za Medzinárodný deň rodiny. Pri príležitosti tohto dňa OSN povzbudzuje vlády a  krajiny, aby venovali pozornosť téme rodiny a realizovali prorodinné projekty.

            Deň rodiny 2022 – NAD(Ý)CHNIME SA!

            Rodiny čelia okrem bežných  výziev nepoznanému tlaku pandémie a jej dosahov. K tomu sa pridala neľahká situácia s vojnou na Ukrajine.  A tak rodiny zažívajú nielen pekné chvíle súdržnosti, ale aj rozdelenie, vyčerpanie, smútok, obavu, či nedostatok financií. 

            Pápež František pri návšteve Slovenska okrem iného povedal: “Pandémia je zasa skúškou našich čias. Naučila nás, aké je ľahké sa rozdrobiť, hoci sme v rovnakej situácii, a myslieť len sa seba. Začnime teda od uznania, že všetci sme krehkí a navzájom sa potrebujeme”.

            A práve to je ono! Sme krehkí a navzájom sa potrebujeme. Nielen v súvislosti s pandémiou, ale aj teraz, keď prechádzame skúškou na základe vojnového konfliktu. V mnohých rodinách sme dospeli do štádia akejsi ponorky, rozdelenia, znechutenia, strácame dych…Čo sa tak pokúsiť  znovu sa nadýchnuť, aby sme si  skutočnosť vzájomnej potreby naplno uvedomili, nemysleli len na seba, nabrali čerstvé sily a mohli kráčať ďalej?

            Pri príležitosti Dňa rodiny (15. máj 2022) vyhlasujeme súťaž o najzaujímavejšiu fotografiu zo spoločne strávených chvíľ členov rodiny v tento deň.

            S účasťou na súťaži udeľujete súhlas so zverejnením Vašich fotografií na webovej stránke školy.

            Fotografie posielajte mailom na: mizerova@zssvabovce.sk do stredy 18. mája!!!!

             

             

          • Prihlasovanie detí do MŠ

          • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou, Švábovce č.180 oznamuje rodičom, že prihlasovanie detí do materskej školy

            pre školský rok 2022/2023 sa

            u s k u t o č n í

             v dňoch od 2. mája 2022 do 13.mája 2022

            /v čase od 10.00 hod. do 15.00 hod./

            Zákonný zástupca môže podať žiadosť:

            1. Elektronicky -  na webovom sídle školy
            2. V papierovej forme – formulár prihlášky je možné stiahnuť TU, na webovom sídle školy (v záložke "materská škola")  alebo vyzdvihnúť priamo v MŠ.

            Súčasťou žiadosti je Potvrdenie lekára o zdravotnej spôsobilosti. Na potvrdení musí byť aj údaj o povinnom očkovaní. (Neabsolvovanie povinných očkovaní nie je dôvodom na neprijatie dieťaťa do MŠ.)

            Zákonný zástupca sa dostaví v hore uvedenom termíne do materskej školy, na overenie správnosti údajov v žiadosti predloží rodný list dieťaťa a svoj OP.

             

            Podmienky prijímania detí do materskej školy:

            1. Zákonné podmienky

            a)    Na predprimárne vzdelávanie sa prednostne prijímajú deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné.

            b)   Povinné predprimárne vzdelávanie plní dieťa v materskej škole v obci, v ktorej má trvalý pobyt (ďalej len „spádová materská škola“) a ktoré dovŕši päť rokov veku do 31. augusta 2022.

            c)    Na predprimárne vzdelávanie sa prijímajú deti od troch rokov veku.

            Pre dieťa, ktoré dovŕši päť rokov veku do 31. augusta 2022,

            je predprimárne vzdelávanie povinné.

                       

            Kontakt:  Slavka Ilavská, zástupkyňa riaditeľa pre MŠ                  tel: 052/ 7793 164

             

                                                                                                                       Mgr. Vladimír Dravecký

                                                                                                                                riaditeľ školy

                                                                                 

          • ZA ČISTÉ HURY

          • Skupina žiakov našej školy pod vedením p. uč. Mizerovej sa v sobotu 30. apríla zúčastnili environmentálnej akcie, ktorú zorganizovalo OZ Anima Švábovce. Spolu s ostatnými účastníkmi akcie odbremenili kúsok našej prírody od starých pneumatík, sklenených a plastových obalov, plechov, častí autokarosérie a pod. Odmenou za ich prácu  bol chutný guláš. 

          • Vyvýšené záhony

          • Tento projekt (táto aktivita) sa uskutočnili vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

                 Naša škola ešte v jeseni minulého roku zareagovala na výzvu SPP a jeho grantového programu "SPPravme To". Cieľom programu bolo podporiť rozširovanie vzdelávacích aktivít a skvalitnenie vzdelávacieho procesu v školách. Do programu sme sa zapojili projektom, ktorého cieľom bolo zhotovenie vyvýšených záhonov pri škole, vďaka ktorým sa žiaci na 1. stupni naučia siať, sadiť niektoré plodiny, bylinky a starať sa o ne.

            Projekt nám bol koncom roka schválený, na naše plánované aktivity sme získali dotáciu z grantového programu vo výške 1000.-€. Celkové náklady boli vo výške cca 1200.-€. So zemnými prácami nám bezplatne pomohol pán Milan Rusnačko, za čo mu touto cestou ďakujeme.  

        • Škôlkari a dopravná výchova
          • Škôlkari a dopravná výchova

          •        Vraví sa, že raz vidieť je lepšie ako stokrát počuť. Preto si naši škôlkari pripravili provizórne dopravné ihrisko, aby si v praxi overili poznatky, ktoré získali na besede s pani policajtkou. Pri jazde na bicykli sa riadili dopravnými značkami a v pozícii chodca sa učili správne prechádzať cez cestu.

        • Polícia v materskej škole
          • Polícia v materskej škole

          • Na besedu do našej materskej školy zavítala  p. policajtka  npor.  Mgr. Mária Holotňáková, ktorá s deťmi diskutovala o dopravnej výchove a bezpečnosti na ceste. Zamerala sa na zásady správania na ceste, chodníku, v aute a pri jazde na bicykli. Deti boli poučené, ako sa majú správať ako chodci a cyklisti. Deťom ukázala výzbroj a výstroj, ktorú používajú policajti vo svojej práci. V závere spoločne určovali  dopravné značky, s ktorými sa môžu stretnúť v okolí našej školy a v obci. Beseda zanechala u detí dlhodobý zážitok a poučenie z oblasti dopravy.

          • ZA ČISTÉ HURY

          • Občianske združenie Anima Švábovce organizuje 3. ročník environmentálnej akcie ku Dňu Zeme.

            Žiaci, ktorí majú záujem zúčastniť sa akcie, môžu sa prihlásiť u pani uč. Mizerovej do štvrtku 28. apríla 2022 alebo môžu prísť v sobotu priamo na miesto stretnutia - viď plagát.

        • Oznam riaditeľa školy
          • Oznam riaditeľa školy

          • Počnúc dnešným dňom, t.j. od 25. apríla 2022 ruším povinnosť zákonného zástupcu odovzdávať písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti dieťaťa/žiaka. 

            Rovnako sa ruší povinnosť zákonného zástupcu hlásiť škole prostredníctvom Edupage použitie Ag samotestu. 

            riaditeľ školy

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • 22. apríl sa niesol v našej škole v znamení Dňa Zeme. Najmladší žiaci si tento deň, ktorý je venovaný našej planéte, pripomenuli aj na hodine matematiky a slovenského jazyka, vyrábali plagáty ku Dňu Zeme, využívali použité obaly na výrobu rôznych hračiek a predmetov, učili sa triediť odpad, ale nezabudli ani na vyčistenie okolia. Zaujímavou činnosťou bola pre nich výsadba kuchynských byliniek do nových vyvýšených záhonov.

            Starší žiaci z 8. a 9. ročníka sa pod vedením p. Ing. Rusnačka presunuli do blízkeho lesa, kde im pán Rusnačko porozprával o lese, starostlivosti o les a o práci lesníkov. V praktickej časti žiaci uvoľňovali z trávy sadenice stromčekov, ktoré boli vysadené v jeseni.

            Sprievodnou akciou Dňa Zeme v našej škole je aj zber starého papiera, ktorý začal dnes a potrvá do 6. mája.

        • Zber starého papiera
          • Zber starého papiera

          • Kedy: 25. apríl – 6. máj 2022

            Ako: každé ráno od 7.15 h.  do 7.40 h.  (po dohode s triednym učiteľom aj  popoludní) v chodbe pri telocvični

            Ukončenie zberu: piatok 6. mája o 14.00 h.

            - papier musí byť v balíkoch pevne zviazaný špagátom

            - zberu sa môžu zúčastniť všetci žiaci školy, vrátane detí MŠ

            - nie v nadrozmerných škatuliach ani v igelitových taškách a vreciach!!

            - odmeny pre najlepšiu triedu a jednotlivcov

            - vyhodnotenie zberu papiera počas MDD

          • Stolnotenisový turnaj rodičov, sponzorov a priateľov školy

          •       Po dvojročnej prestávke spôsobenej covidom sa  v telocvični školy uskutočnil už XIV. ročník tradičného stolnotenisového turnaja o "Putovný pohár riaditeľa školy". 13 účastníkov v dvoch skupinách systémom každý s každým súperilo o postup do finálovej skupiny a potom o celkového víťaza turnaja. Podľa celkových výsledkov boli vyhlásení aj najlepší jednotlivci v kategórii nad 60 rokov.

            Finančný výťažok z turnaja bude použitý na nákup materiálu pri dokončovacích prácach nových vyvýšených záhonov pred budovou školy.

            Výsledky XIV. ročníka

            Kategória do 60 rokov                                    Kategória nad 60 rokov

            1. Vladimír Gorecký                                          1. Ján Mlynár

            2. Daniel Garba                                                 2. Ján Rusnačko

            3. Peter Čaky                                                   3. Dušan Čáky

        • Medzinárodný deň florbalu
          • Medzinárodný deň florbalu

          • 12. apríla sme si pripomenuli Medzinárodný deň florbalu. Aj naša škola zareagovala na výzvu Slovenského florbalového zväzu, zapojila sa akcie, v rámci ktorej sme zorganizovali florbalový turnaj medzi triedami 2. stupňa.

            Výsledky turnaja:

            1. miesto – 9. trieda, 2. miesto – 7. A trieda, 3. miesto , 5. B  4. miesto - 5.A, 5. miesto - 6. trieda

            Výsledky ale nie sú dôležité. Dôležité je to, že žiaci si s chuťou zabehali, zahrali si florbal, pretože šport a pohyb sú skvelé v akejkoľvek podobe.

        • Preventívne prednášky
          • Preventívne prednášky

          • V spolupráci s Okresným riaditeľstvom policajného zboru v Poprade sme pre našich žiakov zorganizovali prednášky o šikane a kyberšikane.

            Prednášky sa uskutočnili 7. apríla 2022 v dvoch blokoch pre žiakov 7. - 9. ročníka.

            Pani npor. Mgr. Mária Holotňáková so žiakmi prebrala formy šikanovania, odhaľovanie šikanovania v škole, ako a komu treba šikanovanie nahlásiť, ale aj aké sú postihy v prípade, ak sa šikanovanie v škole vyskytne a poznáme vinníkov.

            V prípade kybešikany oboznámila žiakov, ako sa účinne brániť šikanovaniu v online priestore, ako postupovať, ak sa staneme jej obeťou, ako si chrániť vlastné údaje pri práci na počítači. Žiakov upozornila aj na to, že v online priestore ostáva uložené všetko, čo sme kedy zverejnili a tieto údaje by mohli byť v budúcnosti použité na vydieranie.

            Pani npor. Mgr. Mária Holotňáková trpezlivo odpovedala na všetky otázky, ktoré jej žiaci položili a všetko im dôsledne  vysvetlila.

            Preventívno – výchovné hodiny  naplnili naše očakávania. Veríme, že aj takýmto spôsobom sme žiakov poučili o tom, ako sa brániť pred kyberšikanou a nebezpečenstvám hroziacim v online priestore.

            Podobné prednášky pripravujme aj pre žiakov 5. a 6. ročníka.

          • Návrat k Mesiacu knihy

          • Marec je nielen mesiacom príchodu jari, ale u nás v škole sa nesie v znamení knihy.

            Marec je mesiac, keď sa o knihách veľa hovorí. Preto jedným z cieľov našich učiteľov bolo vzbudiť u žiakov prostredníctvom množstva aktivít záujem o knihu a motivovať ich tak k čítaniu. Návšteva obecnej knižnice, 2.ročník výstavy Najkniha, výroba záložiek do kníh, prezentácia obľúbenej knihy, ilustrovanie "najkníh", hodinka čítania s hodnotením kníh, zavedenie čitateľského denníka, čítanie príbehov mimozemšťana Kozmixa - to všetko sú aktivity, ktorým sa žiaci venovali. Pevne veríme, že nielen marec, ale každý mesiac v roku budú naši malí čitatelia venovať knihám. 

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • č. 180 059 12 Švábovce Slovakia
      • IČO: 37876023
      • DIČ: 2021667791
      • Riaditeľ: Mgr. Vladimír Dravecký +421 527793112 +421 910900988 dravecky@zssvabovce.sk Zástupkyňa riaditeľa pre ZŠ: Mgr. Katarína Čupková +421 903 252 860 +421 527892622 cupkova@zssvabovce.sk Zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: Slavka Ilavská 052/7793164 ilavska@zssvabovce.sk Výchovný poradca: Mgr. Iveta Lacková lackova@zssvabovce.sk Školský špeciálny pedagóg: Mgr. Alica Brtáňová brtanova@zssvabovce.sk
      • Bc. Jarmila Mlynárová tel.: 052/779 3147, 0911974429 email: jedalen@zssvabovce.sk
      • PaM: Mária Lorenčíková lorencikova@zssvabovce.sk 052/7892621 +421 903 252 580 Ekonómka: Anna Suchá sucha@zssvabovce.sk tel.: 0902190578 skola@zssvabovce.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje