• Príhovor riaditeľa  školy k vyhodnoteniu výchovno-vzdelávacích výsledkov žiakov za 1. polrok
          • Príhovor riaditeľa školy k vyhodnoteniu výchovno-vzdelávacích výsledkov žiakov za 1. polrok

          • Vážené kolegyne, vážení kolegovia, milí žiaci, rodičia,

                    31. január je čas polročného hodnotenia našej spoločnej práce. Obsahové a výkonové štandardy v Školskom vzdelávacom programe  plnilo 212 žiakov, z toho v 1. až 4. ročníku – teda primárne vzdelávanie plnilo 84 žiakov. Nižšie stredné vzdelávanie v 5. až 9. ročníku 128 žiakov.

            23 pedagogických zamestnancov  hodnotilo žiacke výkony  klasifikáciou - známkami. Moja prvá pochvala patrí Vám, milí prváci. Od septembra ste sa naučili, kde máte svoju triedu, ako sa volá Vaša pani učiteľka, pani vychovávateľka. Viete si pripraviť pomôcky na vyučovanie, viete sa slušne prihlásiť o slovo, dokážete prečítať celé vety a dokonca aj pracovať s číslami a pojmami.

                    Z 212 žiakov prospelo s vyznamenaním  85 žiakov. Blahoželám Vám. Aj napriek našej snahe 7 žiakov nezvládlo učivo z niektorého predmetu a na vysvedčení boli hodnotení neprospel - neprospela. Verím, že v 2. polroku budú všetci úspešnejší.

            18 žiakov našej školy nebolo klasifikovaných, nakoľko plnia povinnú školskú dochádzku v zahraničí.

            Pre 52 žiakov v školskom klube detí pripravujú každé popoludnie pani vychovávateľky nielen povinnosti, ale v prvom rade záujmové činnosti na rozvoj  tvorivosti, poznania a slušného správania sa žiakov. Právom im patrí nielen moje poďakovanie, ale určite aj Vaše, milí žiaci a rodičia.

                     V 1. polroku sme zaznamenali zvýšenú chorobnosť predovšetkým u žiakov 1. stupňa, keď mnohých z nich postihli ovčie kiahne . Aj to je príčinou vysokého počtu vymeškaných hodín.  V 1. polroku vymeškali žiaci spolu 14 954 hodín, čo je v priemere na žiaka školy 77 hodín. Závažnejším je ale konštatovanie, že za 1. polrok evidujeme 504 neospravedlnených hodín. O toto vysoké číslo sa postarali hlavne žiaci 7. B triedy (227 NH) a 9. B triedy (229 NH). Žiakov s vysokým počtom neospravedlnených hodín rieši škola v spolupráci s obecným úradom, ÚPSVaR a aj s políciou.

                  Z dôvodu závažného porušenia školského poriadku bola znížená známka zo správania o jeden stupeň 8 žiakom, o 2 stupne bola znížená známka zo správania 2 žiakom. Ďalším žiakom bolo udelené pokarhanie riaditeľom školy alebo triednym učiteľom.

            Príčinou týchto výchovných opatrení je časté porušovanie školského poriadku. Preto Vás, žiaci, dôrazne žiadam o dodržiavanie pravidiel slušného správania sa, morálnych a etických hodnôt tak v reálnom ako aj virtuálnom svete. Z množstva preventívnych programov a podujatí už určite viete, že za nemú obrazovku počítača alebo displej mobilu sa skryjete, ale len na chvíľu. Správajte sa, píšte a vyjadrujte sa, prosím, na sociálnych sieťach a v online priestore rovnako zodpovedne ako v realite. Férovo sa správajte voči sebe navzájom!!! A nezabúdajte, že žiakmi školy ste aj mimo vyučovania a škola rieši aj vaše priestupky, ktorých ste sa dopustili mimo školy.

                  Väčšiu radosť nám robia žiaci, ktorí si plnia svoje školské povinnosti, zapájajú sa do rôznych súťaží, školských akcií, pomáhajú učiteľom aj sebe navzájom. A títo žiaci boli ocenení pochvalou od riaditeľa školy alebo triedneho učiteľa.

                    Verím, milí žiaci, že Vaše vzdelávacie výsledky v 1. polroku školského roka 2023/2024 si pozorne prezreli Vaši rodičia.  Tam kde sa spolu rozprávate a zdieľate s rodičmi Vaše radosti i starosti, výpis známok určite nebol žiadnym prekvapením. Verím, že ste sa spoločne s rodičmi zamysleli, čo sa Vám podarilo a čo už menej. Športovci po prehre často hovoria: „Musíme sa z toho poučiť“. Ja verím, že aj Vy si vezmete z výsledkov za 1. polrok poučenie na cestu v 2. polroku, na ktorej Vás budú naďalej sprevádzať a podporovať vyučujúci, školský podporný tím, ale aj ostatní zamestnanci školy.

                   Ďakujem Vám milé kolegyne, kolegovia za neúnavnú ochotu odovzdávať Vašu podporu a vedomosti, za Vašu energiu, ktorú objavujete vo svojom vnútri a dávate ju tým, čo ju potrebujú. Ďakujem Vám za vašu múdrosť, ktorou učíte rozlišovať  našich žiakov  dobro od zla.

                    1. februára sme prekročili prah 2. polroka školského roka 2023/2024, v ktorom nám všetkým -  zamestnancom školy, žiakom i rodičom želám dobré zdravie, úprimné priania a vôkol Vás nech sú len dobrí ľudia s láskavým slovom.

            Mgr. Vladimír Dravecký - riaditeľ školy

          • Z mimoškolskej činnosti

          • Je za nami 1. polrok školského roka, v ktorom sme si našli okrem učenia aj priestor na aktívne využívanie voľného času.

            V krúžku šikovných rúk sme si potrapili naše ruky. Naučili sme sa šikovne pracovat s prstami, háčikom, ihlicami, ihlou a z vlny, bavlnky, látky či papiera sme vyrábali rôzne malé výrobky. S mnohými z nich sme sa už predstavili na Vianočnom jarmoku. Je toho však viac …. Nákrčníky a obliečky na vankúš z Puffy vlny, ručne šité čelenky a gumičku do vlasov, pletené náramky z bavlniek , háčkované obaly na mobil, ručne šité záložky do knihy,  háčkované a šité tašky i na prstoch pletené zajačiky. To všetko a aj mnoho iného sme si pre radosť vytvorili a zlepšili svoju zručnosť, vytrvalosť a sústredenosť. 

            Ďakujeme p. uč. Jarmile Brejčákovej Mlynárovej,  ktorá nás vedie a pomáha rozvíjať naše schopnosti a fantáziu. Strávili sme spolu pri práci množstvo príjemných chvíľ, ktoré nám pomohli aj kolektívne rásť. (Žiačky krúžku šikovných rúk)

          • Zapájanie žiakov do súťaží

          • Všetkovedko 

            Aj v tomto školskom roku sa deti z prvého stupňa zapojili do súťaženia o titul Všetkovedko. Súťaž sa konala 28. novembra 2023 a z našej školy sa zapojilo 14 detí. Väčšina sa umiestnila medzi 30% najúspešnejších riešiteľov z celkových 20 tisíc účastníkov.  Najlepší získali pekné ceny a diplomy. Úlohy v súťaži boli z rôznych oblastí, boli veľmi zábavné a zaujímavé. Deti sa už teraz tešia na ďalší ročník súťaže.

            Časopis Maxík

            Každý mesiac sa naši tretiaci zapájajú do súťaží s časopisom Maxík, a tak si cibria vedomosti a znalosti. Už druhýkrát získali diplomy a ocenenie v podobe knihy Pod vŕškom.  

          • Za odmenu na hokej

          • 40 žiakov našej školy sa v utorok 30. januára zúčastnilo hokejového zápasu TIPOS SHL medzi Aquacity Pikes a Reprezentáciou SR 18. Riaditeľ školy využil ponuku HK Poprad a tento výlet do Popradu na hokej zorganizoval ako odmenu pre žiakov, ktorí účinkovali vo vianočnom programe. 

        • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo
          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • 25. januára 2024 sa najlepší recitátori triednych kôl stretli v školskom kole prednesu poézie a prózy, súťažili v 3 kategóriách. Výber ich textov bol rôzny, recitátorská úroveň tiež. Porota v každej kategóri určila poradie a rozdelila diplomy takto:

            1. kategória - poézia

            1. miesto: Ester Zastková - 2.A

            2. miesto: Júlia Potoková - 3.A

            3. miesto: Zuzana Korenková - 4.tr.

            Próza

            1.miesto:  neudelené

            2. Viktória Orolinová - 4.tr.

            3. Natália Orolinová z 2.A.

            2. kategória - poézia

            1. miesto: Jana Čížiková – 5. A

            2. Terézia Farkašová – 6.

            3. Erika Ščuková – 5. B

            Próza

            1. miesto: Andrea Čížiková – 5. A -  postup na ObK

            3. kategória - poézia

            1. miesto: Johana Krafčíková – 7. A

            2. Martin Orolin – 7. A

            Próza

            1. miesto: Tatiana Farkašová – 8. – postup na ObK

            2. Vanesa Zastková – 7. A

            3. Bibiana Orolinová, Miriama Orolinová – 7. A

            Postupujúcim želáme na obvodovom kole veľa úspechov!!!

             

             

             

          • V Spišskom divadle

          • "Cestujeme za kultúrou" – to bola myšlienka, ktorá zaviedla našich žiakov do Spišského divadla v Spišskej Novej Vsi.

            17. januára nastúpili do autobusu piataci a šiestaci a tešili sa na tri Andersenove rozprávky – Cisárove nové šaty, Škaredé káčatko a Kresadlo. Aj napriek tomu, že to boli rozprávky, neboli určené len deťom, pretože ich posolstvo povie veľa aj dospelým divákom. Rozprávky boli spracované vtipne, moderne a zaujímavo, takže žiaci odchádzali z predstavenia spokojní, s úsmevom na tvári a rozhodnutím, že sa do divadla opäť vrátia.

            23. januára sme divadlo navštívili opäť, tentoraz so žiakmi siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka, na ktorých čakala v divadle "Perinbaba". Predstavenie bolo veľmi zaujímavé, malo veľa podobných čŕt s filmom, ale predsa len bolo iné. Líšilo sa zvratom deja, Jakub sa totiž nemohol oženiť s Dorou, pretože nebol plnoletý.

            Spišiaci vložili do predstavenie vlastné vnímanie filmu, predstavy, ako by to vyzeralo, keby... Bolo zamerané skôr na starších divákov.

            Aj starší žiaci odchádzali z divadla s rovnakými pocitmi ako ich mladší spolužiaci – Spišské divadlo určite zase navštívime!

        • Oznam školskej jedálne
          • Oznam školskej jedálne

          • Pripomíname stravníkom - žiakom povinnosť uhradiť "réžiu" za obdobie január - jún 2024!!!!

            Úhrada réžie školskej jedálne na obdobie január - jún 2024 ......  12.- €

            Splatnosť do 20.1.2024

            Číslo účtu SK05 0200 0000 0016 5886 1653

            Variabilný symbol: vygenerovaný v aplikácii edupage

            Doplnkový údaj - povinný:  meno a priezvisko stravníka, trieda

          • Vianočný program

          • V predvianočnom čase v utorok 19. 12. sa predstavili deti a žiaci našej školy rodičom a širokej verejnosti s programom "Polepetko", ktorý pripravovali od jesene pod vedením pani učiteliek Lucie Čižmárovej, Adriany Pacigovej a pani učiteliek materskej školy. Vystúpenie najmenších a rozprávka Polepetko popretkávaná tancom mala medzi divákmi veľký úspech a poďakovanie patrí všetkým účinkujúcim - deťom materskej školy, žiakom základnej školy a pani učiteľkám.

            Foto - Zuzka Čížiková

          • Zimné radovánky

          • Posledný školský deň pred prázdninami sa niesol v znamení blížiacich sa Vianoc. Žiaci vyrábali vianočné ozdoby, odovzdávali si navzájom drobné darčeky, niektorí dokonca piekli a zdobili medovníky. Pri posedení si triedne kolektívy užívali posledné spoločné chvíle v starom roku.

        • Anjel Vianoc 2023
          • Anjel Vianoc 2023

          • 14. decembra 2023 sa v Tatranskej galérii v Poprade uskutočnilo vyhodnotenie celoslovenskej výtvarnej súťaže ANJEL VIANOC. Zapojili sa žiaci materských, základných, špeciálnych, základných umeleckých a stredných škôl, a to s celkovým počtom až 1654 prác z 207 škôl. Autori vianočnej súťaže mohli tvoriť ľubovoľnou výtvarnou technikou. S radosťou konštatujeme, že v súťaži sa presadili aj naši žiaci.

            V kategórii 1. stupeň ZŠ získala kásne 2. miesto Viktória Orolinová zo 4. triedy za prácu "Pestrý anjel".

            Čestné uznanie získala Steffany Palubová za prácu "Zlatý anjel".

            Úspešným žiačkam blahoželáme!!!!!!

        • Malí koledníci
          • Malí koledníci

          • Dňa 15.12 sa z našich škôlkarov stali vianoční koledníci.  Pod vedením svojich pani učiteliek boli koledovať u pána starostu. Neobišli ale ani učiteľov a ostatných zamestnancov školy. Všetkým popriali veselé Vianoce a šťastný nový rok. Zarecitovali a zatancovali úryvky zo svojho vianočného programu, s ktorým sa predstavia v obecnom klube v utorok 19. decembra o 16.tej hodine.  Na predstavenie pozývajú naši najmenší  rodičov a všetkých, ktorí sa rovnako tešia na vianočnú atmosféru.

            Koledníci: https://www.youtube.com/watch?v=QDZLG2u91Ig

            Pripájame aj odkaz na video z návštevy Mikuláša v materskej škole:

            https://www.youtube.com/watch?v=5VOHgViR6Zs

             

        • "Molekulárium" v materskej škole
          • "Molekulárium" v materskej škole

          •        Do našej škôlky zavítalo molekulárium. Je to prenosná projekcia, ktorá odhaľuje vo výnimočných detailoch úchvatnú krásu a rozmanitosť sveta. Je to moderná multimediálna učebná pomôcka, ktorá deti veľmi zaujala. Aj takto sa môžu deti učiť o rôznorodom svete, ktorý nás obklopuje. 

            Vaše 🐝  a 🐜 .

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Dňa  22. 12. 2023 /piatok/ bude žiakom  1. – 9. ročníka  

             udelené riaditeľské voľno

            z organizačných dôvodov.

            Voľno bude poskytnuté v zmysle § 150 ods. 5 Zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní.

            Stravníci ŠJ sú na uvedený deň automaticky odhlásení zo stravy.

            Nástup do  školy po vianočných prázdninách je v pondelok  8. 1. 2024.

             

            V uvedený deň  (piatok 22. 12.) bude prerušená aj prevádzka materskej školy.

            Prevádzka materskej školy bude obnovená v pondelok 8. januára 2024.

             

                                                                                                           riaditeľ školy

             

        • Schôdze RZ
          • Schôdze RZ

          • Triedne schôdze RZ pri Základnej škole s MŠ vo Švábovciach sa uskutočnia v stredu 13. decembra od 15.30 h. do 17.00 h.

            Upresňujúce informácie k schôdzam RZ poskytnú rodičom triedni učitelia prostredníctvom Edupage.

            Zasadnutie Rodičovskej rady (triednych dôverníkov) sa uskutoční o 16.15 h. v školskej jedálni.

        • FLORBALOVÝ TURNAJ
          • FLORBALOVÝ TURNAJ

          •        V stredu 6. decembra usporiadala naša škola ďalší ročník obľúbeného predvianočného  florbalového turnaja s názvom „Športom proti drogám“. Jeho cieľom je naučiť žiakov tráviť svoj voľný čas aktívne, rozumne a zdravo, aby z nudy nesiahali po cigaretách, alkohole alebo iných drogách. V tento deň nás na turnaji prekvapil a v športe podporil aj „Mikuláš“ s čertom a anjelom.

            Turnaja sa zúčastnili dievčatá a chlapci 5.- 9. ročníka. Vytvorené zmiešané družstvá hrali systémom každý s každým.

            Z piatich zúčastnených družstiev sa na treťom mieste umiestnili žiaci piataci,   druhá-strieborná  priečka patrí spoločnému tímu ôsmakov a deviatakov a víťazmi turnaja sa stali chlapci zo 7.B.

            Všetkým športovcom ďakujeme za účasť, víťazom srdečne blahoželáme a už teraz sa tešíme na ďalší ročník!

        • Mikuláš
          • Mikuláš

          • „Už je zima, už je čas – Mikuláši majú zraz.“ Jeden Mikuláš zavítal aj do našej školy s batohom plným sladkostí a dobrôt. Na pomoc si zavolal aj čertov a anjelov. Deti ho už od ráno túžobne očakávali a veľmi sa na nich tešili. Atmosféra bola výborná. Pripravili si pre nich krátku básničku alebo pesničku. Mikuláš ich za to obdaroval a pripomenul im, aby dodržali sľub a poslúchali po celý ďalší rok.

        • Oznam školskej jedálne
          • Oznam školskej jedálne

          • Oznamujeme stravníkom, že zmeny (prihlásenie - odhlásenie) bude možné vykonávať v decembri iba do 17. decembra do 14.00 h.

            Odhlásenie v poslednom týždni pred vianočnými prázdninami (18. - 22. 12.) nebude možné z dôvodu ročného vyúčtovania a vyúčtovania dotácie na stravu.

            Ďakujeme za pochopenie!

          • Pasovanie prvákov

          •         V posledný novembrový deň sa v našej škole po roku uskutočnila špeciálna slávnosť. Pasovali sme medzi nás, školákov, našich  PRVÁKOV. A že je to vážna vec, nič im nebolo dané zadarmo. Najskôr si museli správne uložiť aktovky a nastúpiť si pred tabuľu do dvojradu, potom zaspievať prvácku pieseň. Po slávnostnom príhovore pána riaditeľa sa v menších skupinkách presunuli k jednotlivým stanovištiam - Písankovo, Čítankovo, Rátajkovo a Poznajkovo, kde za pomoci starších spolužiačok, pani učiteľky a vychovávateľky z ŠKD plnili zaujímavé aktivity z matematiky, prvouky, čítania a písania. Svoju šikovnosť museli ukázať aj pri zbalení si vecí do aktovky a prechádzke po lavičke. Pred samotným pasovaním zložili sľub a následne sa presunuli k pasovačke, kde ich ceruzou pasoval pán riaditeľ Vladimír Dravecký, pasovací dekrét odovzdávala triedna pani učiteľka Lucia Čižmárová, medailou prváka dozdobila pani vychovávateľka Martina Beňová a sladkosťou odmenila pani asistetka Maruška Hodáková.

            "Pasujem Ťa za prváka"

            Milí prváci! Už nie ste škôlkari ani drobci, ste naozajstní školáci a stali ste sa plnohodnotnými žiakmi našej školy! Želáme vám, aby ste sa v škole cítili dobre, aby ste okrem písania, čítania a počítania zažili kopec radosti a spokojnosti z dobre vykonanej práce. Držíme vám palce!

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • č. 180 059 12 Švábovce Slovakia
      • IČO: 37876023
      • DIČ: 2021667791
      • Riaditeľ: Mgr. Vladimír Dravecký +421 527793112 +421 910900988 dravecky@zssvabovce.sk Zástupkyňa riaditeľa pre ZŠ: Mgr. Katarína Čupková +421 903 252 860 +421 527892622 cupkova@zssvabovce.sk Zástupkyňa riaditeľa pre MŠ: Slavka Ilavská 052/7793164 ilavska@zssvabovce.sk Výchovný poradca: Mgr. Iveta Lacková lackova@zssvabovce.sk Školský špeciálny pedagóg: Mgr. Alica Brtáňová brtanova@zssvabovce.sk
      • Bc. Jarmila Mlynárová tel.: 052/779 3147, 0911974429 email: jedalen@zssvabovce.sk
      • PaM: Mária Lorenčíková lorencikova@zssvabovce.sk 052/7892621 +421 903 252 580 Ekonómka: Anna Suchá sucha@zssvabovce.sk tel.: 0902190578 skola@zssvabovce.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje